Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Poslednje slovo od Princa Filipa

kl, 17.04.2021 07:30:56

Ob 16-ih po našem času se bodo začele pogrebne slovesnosti za pokojnim soprogom britanske kraljice.

Delite na:
Poslednje slovo od Princa Filipa
Žalna straža pred gradom Windsor Profimedia

Pogrebne slovesnosti se bodo začele v kraljevi zasebni kapeli v windsorskem gradu, kjer počiva telo vojvode Edinburškega. Na njegovo željo ga bodo pokopali brez državnih slovesnosti, pogreb pa bo bolj skromen tudi zaradi ukrepov, ki v Veliki Britaniji veljajo zaradi pandemije.

Zaradi omejitev je na pogreb kraljica povabila le 30 oseb. Poleg ožje kraljeve družine se bodo pogreba udeležili tudi trije prinčevi sorodniki iz Nemčije.

Pogreb bo ceremonialen in ne državniški. Državniški je običajno rezerviran za monarha, čeprav so na ta način pokopali tudi nekdanjega premierja Winstona Churchila, kraljico mater in princeso Diano.

Pogreb bo prenašala tudi televizija. Pri nas si ga boste lahko ogledali na drugem programu nacionalne televizije.

Točno ob 15-ih po lokalnem času se bodo slovesnosti začele z minuto molka po vsej državi. Nato bodo krsto iz kapele prenesli na  prirejeni Land Rover, s katerim jo prepeljali v kapelo Sv. Jurija, kjer bo potekala pogrebna maša in kjer bo tudi prinčeva grobnica.

5c42cde82d2f3f5db7ece85ebd293264.jpeg

Avtomobil Land Rover Defender TD5 so izbrali in priredili posebej za prinčev pogreb. Princ je namreč sodeloval pri njegovi izdelavi leta 2003.

Na sorazmerno kratki poti ga bodo v sprevodu spremljali kraljevi grenadirji, in visoki vojaški častniki, ki bodo hodili pred krsto. Takoj za krsto bodo hodili člani njegove ožje družine, na čelu z otroki (princi Charlesom, Andrewom in Edwardom ter princeso Anne). Za njimi bosta hodila tudi princa William in Harry, vendar ne bosta hodila drug ob drugem - med njima bo njun bratranec Peter Philips. Sledili jim bodo ostali družinski člani, na začelju pa se bo v avtomobilu peljala kraljica Elizabeta II.

Krsta bo pokrita z zastavo, ki je narejena iz štirih delov, ki predstavljajo dansko in grško zastavo (princ je rojen kot danski in grški princ), edinburški grad (po katerem je imel naslov vojvode) ter bele in črne črte, ki so simbol družine Mountbatten, po kateri je princ prevzel priimek pred poroko s takrat še princeso Elizabeto.

Nanjo bosta položena tudi prinčeva admiralska kapa in njegov oficirski meč.

Na oltarju v kapeli Sv. Jurija bodo razstavljene tudi njegove insigije in odlikovanja (lahko si jih ogledate v videu pod člankom).

a5416c659ee29ef78167b5214b32d736.jpeg

Pogreba se širša publika ne bo mogla udeležiti, bodo pa pred gradom odprli knjigo žalovanja, v katero bodo lahko zapisali svoja sporočila sožalja.

Nacionalno žalovanje se bo zaključilo s koncem pogreba, člani družine pa bodo žalovali še dva tedna tako, da bodo v javnosti nosili črna oblačila in žalne trakove.