1_jan plestenjak Dobra karma

'Neprestano sem bolan, vsak dan imam druge ...

zan1 Svet24.si

Žan Papič: »Komiki smo varnostniki politikov«

dominik strakl Reporter.si

Žan Mahnič dobil naslednika na vrhu podmladka ...

janez jansa tw Svet24.si

Se nam zaradi novega seva obeta ponovno ...

šola, koronavirus, šolstvo, učenje Necenzurirano

Dragi mladi, krivi smo. Odrasli. #kolumna

Rosvita Pesek Njena.si

Je voditeljica pred oddajo jokala?

Karmen Sunčana Lovrić, gabi boban Njena.si

Igralka serije Šverc komerc spregovorila o ...

Milijarda in pol mask bo končala v morjih

kl, 18.12.2020 13:37:56

Pandemija ima še eno uničujočo posledico, ki se je morda ne zavedamo dovolj.

Delite na:
Milijarda in pol mask bo končala v morjih
V morjih bo letos pristalo več kot milijardja in pol zaščitnih mask splet

Organizacija OceansAsia iz Hongkonga, ki bdi nad varstvom oceanov, je v začetku tedna izdala svoje letno poročilo, v katrem ugotavlja še eno od uničujočih posledic pandemije Covida-19, povečano proizvodnjo, uporabo in nepravilno odlaganje plastike.

"Več kot 1,5 milijarde mask bo letos končalo v morju, vendar bo to le vrh ledene gore," pravi dr. Teale Phelps Bondaroff, direktor organizacije in glavni avtor poročila. "To bo le majhen del v 8 do 12 milijonih ton plastike, ki vsako leto konča v oceanih."

Nošenje mask je zapovedano ali vsaj priporočeno v večini držav sveta, in čeprav v mnogih vlade in zdravstvene oblasti priporočajo nošenje pralnih zaščitnih mask, pa se ljudje še vedno velikokrat odločajo za kirurške maske. Te pa so, čeprav so videti, kot da so iz papirja, narejene iz plastilke. Ta pa v naravi dolgo razpada.

"Ocenjujejo, da izdelki iz materialov, podobnih tistim v zaščitnih maskah, potrebujejo tudi do 450 let, preden razpadejo," piše v poročilu, kjer dodajajo, da tudi v tem primeru v naravi ostanejo še mikroskopski ostanki, tako imenovana mikroplastika, ki zaide v telesa rastlin, živali in na koncu tudi ljudi.

Problem je tudi v tem, da za izdelavo posamezne maske uporabijo različne vrste plastike, zaradi česar je maske težko reciklirati, kar še poveča možnosti, da bodo končale na odlagališčih plastike, odkoder lahko zaidejo v okolje, opozarjajo pri organizaciji OceansAsia.

OceansAsia maske 2.JPG
Zaščitne maske, naplavljene na morski obali.
OceansAsia

Odvržene maske pa predstavljajo tudi možnost, da se manjše živali zapletejo v njihove vrvice, s katerimi si jih pritrdimo za ušesa, zato ljubitelji živali pozivajo, da maskam, preden jih odvržemo, porežemo te vrvice.

Medtem ko je nošenje zaščitnih mask nujno, raziskovalci pozivajo potrošnike, naj maske odlagajo pravilno in se pri lokalnih oblasteh pozanimajo, kako naj to naredijo. Na tržiščih je sedaj mogoče dobiti tudi zaščitne maske iz okolju prijaznejših in razgradljivih materialov.

Ali ste vedeli?

Največje "odlagališče" plastike na svetu se nahaja v Tihem oceanu. Območje, znano kot "Velika pacifiška zaplata odpadkov' se razprostira na več kot, 1,6 milijona kvadratnih kilometrov, kar je toliko kot 80 Slovenij, ali približno toliko kot Iran. Ocenjujejo, da na tem območju, kamor morski tokovi kopičijo plastiko, na površini plava okoli 1800 milijard različnih kosov plastike.

Great Pacific Garbage Patch.jpg
Velika pacifiška zaplata odpadkov
splet