900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Legendarni Queen: Osnutki besedil na dražbi

kš, 06.06.2023 08:30:33

Avkcijska hiša Sotheby's bo ponudila na dražbi več kot 1500 predmetov iz zasebne zbirke Freddieja Mercuryja, vključno z rokopisnimi osnutki besedil za nekaj največjih uspešnic skupine Queen, kot so Bohemian Rhapsody, Don't Stop Me Now in Somebody to Love.

Delite na:
Legendarni Queen: Osnutki besedil na dražbi
Dražba v živo bo potekala v Londonu med 6. in 8. septembrom, spletna dražba pa bo od 4. avgusta do 11. septembra. Pričakujejo, da bo celotna zbirka iztržila približno šest milijonov funtov. Profimedia

Nekatere največje uspešnice legendarnega rock benda Queen bodo na voljo na dražbi v obliki rokopisnih osnutkov, ki jih je napisal samozavestni frontman Freddie Mercury. Zbirko, ki je trenutno na ogled v New Yorku, bo avkcijska hiša Sotheby's ponudila na dražbi v Londonu.

Osrednji del zbirke so delovni osnutki besedil za skladbe Bohemian Rhapsody, Don't Stop Me Now in Somebody to Love. Zanimivo je, da je Bohemian Rhapsody sprva nosila ime Mongolian Rhapsody. Celotna zbirka za dražbo vključuje več kot 1500 predmetov iz Mercuryjeve zasebne zbirke, kot so kostumi in različni predmeti, ki so več desetletij ostali nedotaknjeni v njegovem nekdanjem domu v zahodnem Londonu. 

Predmete na dražbo postavlja Mary Austin, ena od Mercuryjevih najbližjih prijateljev, ki je za njih skrbela v njegovem nekdanjem domu Garden Lodge. Ocenjujejo, da bi lahko za vse predmete iztržili približno šest milijonov funtov.

Po poročanju Francoske tiskovne agencije (AFP) je med najpomembnejšimi deli zbirke 15 strani besedil in glasbenih zapisov, ki so bili temelj za nastanek pesmi Bohemian Rhapsody. Pesem velja za eno najbolj priljubljenih pesmi skupine Queen in tretji najbolje prodajani britanski singel vseh časov. Za te strani pričakujejo izkupiček do 1,2 milijona funtov.

Zbirka vključuje tudi devet strani besedil za pesem We Are The Champions, 19 strani za pesem Somebody to Love iz leta 1976 in sedem strani za Don't Stop Me Now. 

Zbirka bo na ogled tudi v Los Angelesu, in sicer med 14. in 18. junijem, nato pa med 26. in 30. junijem v Hongkongu. V Londonu bo zbirka razstavljena en mesec pred dražbo, ki se bo začela 4. avgusta. Dražba v živo bo potekala od 6. do 8. septembra v Londonu, spletna dražba pa od 4. avgusta do 11. septembra.