korupcija Svet24.si

Slovenija glede zaznave korupcije tik pod vrhom

Izanka prometna nesreča Svet24.si

V celjskem zaporu naj bi si sodil morilec ...

tonin voijaki vaja Reporter.si

Minister Tonin pod trumo vojakov: mu res ni ...

Poškodovana ograja Svet24.si

FOTO: Ugotovili, kdo je v Radljah ponoči ukradel ...

aleš-hojs Necenzurirano

Hojs ima novo divizijo za tajno prisluškovanje

jupiter Dobra karma

Tedenski horoskop: za optimizem bo potrebno več ...

Big Foot Mama 1 Odkrito.si

BIG FOOT MAMA: »Počutili smo se, kot da bi nam ...

Klofuto prisolil francoskemu predsedniku, ker ...

M.K., 11.06.2021 11:00:03

Odjeknil je neprijeten incident, ki se je pričel s stiskom roke, končal pa s klofuto.

Delite na:
Klofuto prisolil francoskemu predsedniku, ker ...
/ Profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron si je »prislužil« zaušnico. Klofuto mu je prisolil mimoidoči, ki mu je najprej stisnil roko, potem pa z drugo udaril. Takoj so posredovali varnostniki, moški pa se je po hitrem postopku znašel na sodišču. Gre za ekstremnega desničarja in entuziasta borilnih veščin, ki trdi, da napad ni bil naklepen. 

Francosko sodišče je 28-letnega moškega že obsodilo na štiri mesece zaporne kazni zaradi torkovega napada na predsednika Macrona. 

Damien Tarel je bil hitro po klofuti aretiran. Sodišče v jugovzhodnem mestu Valence ga je včeraj obsodilo nasilja nad osebo, ki predstavlja javno oblast. Dobil je štiri mesece zaporne in dodatnih 14 mesecev pogojne kazni. Za obdobje pet let pa mu je bilo prepovedano opravljati javne funkcije ali imeti orožje. 

Tarel se je označil za skrajno desničarskega domoljuba in člana gospodarskega protestnega gibanja rumenih jopičev. Ko je udaril predsednika, je vzkliknil stoletja star vojaški rojalistični pozdrav.

Emmanuel Macron
/
Profimedia

Po incidentu je priznal, da je predsednika udaril s "precej nasilno" klofuto. "Ko sem zagledal njegov prijazen, lažnivi pogled, sem začutil gnus in dobil nasilno reakcijo," je povedal sodišču. "Bila je impulzivna reakcija nad katero sem bil še sam presenečen."

Povedal je, da sta s prijateljem razmišljala, da bi na shod prinesla jajca ali smetano, ki bi ju vrgla predsedniku, a sta to idejo opustila - in vztrajal, da klofuta ni bila naklepna. 

"Mislim, da Emmanuel Macron predstavlja zaton naše države," je dejal, ne da bi pojasnil, na kaj se nanaša. 

Macron sojenja v četrtek ni komentiral, je pa dejal, da "nič ne opravičuje nasilja v demokratični družbi, nikoli. Ni tako velika stvar, da dobiš klofuto, ko greš proti množici, da se rokuješ z nekaterimi ljudmi, ki so dolgo čakali," je dejal v intervjuju za BFM-TV. "Tega neumnega in nasilnega dejanja ne smemo narediti pomembnejšega, kot je. Hkrati ga ne smemo delati banalnega, ker je vsak, ki nosi javne pristojnost, upravičen do spoštovanja."