Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kitajska raketa bo padla na Zemljo

kl, 04.05.2021 15:37:47

Deli kitajske rakete, ki so v vesolje ponesli prvi modul za kitajsko vesoljsko postajo, morda ne bodo zgoreli v atmosferi, ampak padli na Zemljo. "To ni dobro," opozarja astrofizik.

Delite na:
Kitajska raketa bo padla na Zemljo
Zemlja Pixabay
Trideset metrov dolga raketa, imenovana Dolgi pohod 5B, ki so jo konec aprila izstrelili iz kitajskega Wenchanga, je v Zemljino orbito ponesla prvi modul za kitajsko orbitalno postajo.
Ko je nalogo dokončala, je raketa začela nenadzorovano padati nazaj proti Zemlji in videti je, da bodo nekateri njeni deli padec "preživeli" namesto zgoreli v atmosferi.
"To ni dobro," pravi harvardski astrofizik Jonathan McDowell za britanski Guardian. "Nazadnje, ko so (Kitajci) izstrelili raketo istega tipa, je na Zemljo padlo več dolgih kovinskih delov, ki so poškodovali več zgradb na Slonokoščeni obali. Večina rakete je sicer zgorela v atmosferi, toda več precej velikih delov je padlo na površje. K sreči ni bil poškodovan nihče."
V zadnjih dneh je orbitalna višina rakete padla za 80 kilometrov in opazovanja s površine kažejo, da nekontrolirano "plavajo" po vesolju. Ko bodo začela padati proti Zemlji, ni jasno, kjer bodo pristala. Območje potencialnega padca sega vse od New Yorka do Nove Zelandije, piše Guardian. 
Mednarodna skupnost je Kitajsko že obsodila zaradi pomanjkanja skrbi pri načrtovanju misije. "Gre za resno zanemarjanje," pravi McDowell. "Več kot deset tonskih predmetov ne moreš pustiti, da nenadzorovano padajo z neba."
Trenutna opazovanja kažejo, da bi lahko ostanki rakete na Zemljo padli okoli 10. maja. Samo upamo pa lahko, da ne bodo zadeli kakšnega obljudenega področja.