pika nogavička Svet24.si

Kako je nastala slavna Pika Nogavička?

siler1 Svet24.si

Nina nekega jutra ni mogla več vstati iz ...

anton prijatelj Reporter.si

Izginotje župnika Prijatelja: pregnali naj bi ga ...

Marjan Šarec Svet24.si

Šarec o Janu Boklevu in »izgubljenih sinovih ...

beović Necenzurirano

Čas je, da Krek in Beovićeva odstopita #kolumna

iggy-jelen, cepljenje Odkrito.si

Iggy se je odločil, da mu njegove ljubezni ne ...

Lara Goršek Kos Njena.si

Sanjski moški: Laro ogled oddaje šokiral

Kitajska raketa bo padla na Zemljo

kl, 04.05.2021 15:37:47

Deli kitajske rakete, ki so v vesolje ponesli prvi modul za kitajsko vesoljsko postajo, morda ne bodo zgoreli v atmosferi, ampak padli na Zemljo. "To ni dobro," opozarja astrofizik.

Delite na:
Kitajska raketa bo padla na Zemljo
Zemlja Pixabay
Trideset metrov dolga raketa, imenovana Dolgi pohod 5B, ki so jo konec aprila izstrelili iz kitajskega Wenchanga, je v Zemljino orbito ponesla prvi modul za kitajsko orbitalno postajo.
Ko je nalogo dokončala, je raketa začela nenadzorovano padati nazaj proti Zemlji in videti je, da bodo nekateri njeni deli padec "preživeli" namesto zgoreli v atmosferi.
"To ni dobro," pravi harvardski astrofizik Jonathan McDowell za britanski Guardian. "Nazadnje, ko so (Kitajci) izstrelili raketo istega tipa, je na Zemljo padlo več dolgih kovinskih delov, ki so poškodovali več zgradb na Slonokoščeni obali. Večina rakete je sicer zgorela v atmosferi, toda več precej velikih delov je padlo na površje. K sreči ni bil poškodovan nihče."
V zadnjih dneh je orbitalna višina rakete padla za 80 kilometrov in opazovanja s površine kažejo, da nekontrolirano "plavajo" po vesolju. Ko bodo začela padati proti Zemlji, ni jasno, kjer bodo pristala. Območje potencialnega padca sega vse od New Yorka do Nove Zelandije, piše Guardian. 
Mednarodna skupnost je Kitajsko že obsodila zaradi pomanjkanja skrbi pri načrtovanju misije. "Gre za resno zanemarjanje," pravi McDowell. "Več kot deset tonskih predmetov ne moreš pustiti, da nenadzorovano padajo z neba."
Trenutna opazovanja kažejo, da bi lahko ostanki rakete na Zemljo padli okoli 10. maja. Samo upamo pa lahko, da ne bodo zadeli kakšnega obljudenega področja.