Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Katy Perry na Twitterju izzvala ostro polemiko

bv/kl, 18.01.2021 08:30:00

Svojega psička želi navaditi na vegansko prehrano.

Delite na:
Katy Perry na Twitterju izzvala ostro polemiko
Katy Perry instagram

Pevka Katy Perry se je odločila, da se bo nekaj časa prehranjevala samo vegansko. Njenim prehranjevalnim navadam pa se bo pridružil tudi njen psiček Nugget.

Vsaj tako je zapisala na družabnem omrežju Twitter, kjer je objavila obvestilo, češ da je 95% pripravljena, na 100% veganstvo. S svojo objavo je povzročila pravo vojno med sledilci.

Eni so njeno namero pozdravili, drugi pa so se razburjali, da bo na ta način zelo škodovala svojemu psu. Komentatorji so tudi lepili različne linke študij, govorili o lastnih izkušnjah s tovrstnim hranjenjem psa in podobno.

Pri vegetarijanski in veganski prehrani Katy spodbuja njen partner, igralec Orlando Bloom, ki sam že leta ne uživa mesa in živalskih produktov. Pevka je že večkrat preizkusila ta način prehrane a nikoli ni dolgo zdržala strogega režima, brez mesa.

vegedog 2.jpg
Pri izbiri veganske prehrane za psa je treba biti previden
splet

In kaj pravijo veterinarji?

Medtem, ko so ljudje vsejedci, lahko zaradi svojih filozofskih ali verskih prepričanj prehrano brez večjih težav omejijo na vegetarijansko ali vegansko in z njo še vedno dobijo dovolj vseh za normalno delovanje telesa potrebnih snovi. Pri njihovih mesojedih ljubljenčkih pa je to lahko problematično, opozarjajo veterinarji.

Pes je skozi tisočletja soživljenja s človekom svoje telo prilagodil tudi človeški prehrani. Znano je sicer, da psi zaradi boljše prebave jedo tudi ostrolistno travo in z njo dobijo potrebne vlaknine. Vendar pa po mnenju znanosti izključno veganska prehrana zanje ni najbolj primerna. Doslej ni znanih podatkov o tem, da bi psi zaradi veganske prehrane bili bolj zdravi ali živeli dlje, kot trdijo nekateri vegani, ki so svoje ljubljence dejansko prisilili v svojo prehranjevalno filozofijo, ali proizvajalci veganskih izdelkov za domače živali.

Vsaj ena študija je tudi potrdila, da pasji urin zaradi izključno rastlinske prehrane sčasom postane preveč alkalen, kar pse izpostavlja težavam z mehurjem, sečnikom in ledvicami, ki so lahko tudi življenje ogrožujoče.

Čeprav je občasna vegetarijanska ali veganska dieta za pse lahko zdrava, pa veterinarji priporočajo, da se lastniki, ki bi psa želeli prilagoditi svojim prehranjevalnim navadam, pred tem vsaj posvetujejo z njimi.