GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Kako znano ... Izpoved lažnivca, ki trdi in prisega, da govori le resnico

A. M., 13.06.2021 14:00:39

Ker jih je toliko med nami, si zaslužijo svoj komad, pravijo glasbeniki!

Delite na:
Kako znano ... Izpoved lažnivca, ki trdi in prisega, da govori le resnico
Hamo & Tribute 2 Love Marko Alpner

V teh časih, ko je žal laž vse prevečkrat za mnoge resnica, Hamo & Tribute 2 Love predstavljajo novo skladbo Lažnivec (Povej ej). Z njo napovedujejo skorajšnji izid live albuma Iz4Kani skorlajv – akustične, izštekane, skoraj v živo posnete različice albuma 4K. Lažnivec (Povej ej) je v svojem bistvu pesem za ples. Drži pa, da se lahko v njen ritem hitro ujame politika in vsi ostali, ki jim resnica pomeni zgolj bledo besedo.

Če je zgodba singla in prihajajočega albuma drugačna, nenavadna, mora biti takšna tudi zgodba spota, pravijo glasbeniki.

Resnica?!

Pesem Lažnivec (Povej ej) prinaša izpoved lažnivca, ki seveda trdi in prisega, da govori le resnico. Podobnost z resničnostjo ni zgolj naključna, saj se lažnivci sprehajajo med nami in po vseh prizoriščih javnega in manj javnega življenja. Izgubili smo moralni kompas in predolgo že iščemo severnico, ki bi nas vodila v smer resnice. In dokler družba lažnivce še spregleda, upanje še živi, ko pa se bomo z lažjo sprijaznili in jo sprejeli, takrat bomo stopili velik korak v smer pr(e)opada. Hamo & Tribute 2 Love s svojim Lažnivcem vse lažnivce legitimirajo in jih postavijo na plesišče resnice, kjer le-ti spoznajo, da niti sami ne vedo, kdo so, kaj je res, in zato povedo in priznajo vse; morda celo resnico.

hamo, tribute-2-love
Videozgodba je pravzaprav del spletnega koncerta Iz4Kani, ki so ga H&T2L odigrali decembra iz Kina Šiške.
Marko Alpner

Naslednjih 14 dni je ključnih

»Drobne laži so del naše vsakdanjosti. Povejte mi, kje ste nazadnje kupili navadni pralni prašek v beli kartonasti škatli. Ta hudič ne obstaja, obstajajo samo boljši od njega. Sej se razumemo, kajne? Ali pa bolj osebno – uvidevnost. Tudi to je laž, ki ščiti partnerja, sogovornika … pred surovo in morda bolečo resnico. Če debelemu rečeš, da je močan, si se uvidevno zlagal. Kaj pa, če ne veš, koliko časa bo kosil virus? Preprosto rečeš, da je ključnih naslednjih štirinajst dni. Policijska ura ni policijska, ampak zdravstvena ali kakšna že. Vsi lažemo. A hkrati ne vemo, če je to zares prava pot. Bomo videli, naslednjih 14 dni je ključnih,« o skladbi pravi Matevž Šalehar - Hamo in dodaja: »Laž je v kulinaričnem kontekstu začimba, ki lahko resnico naredi manj bolečo, bolj sprejemljivo. Dejstva s to začimbo lahko postanejo dober bluz tekst, dober vic, dobra zgodba. Ko pa z začimbo začnemo pretiravati, naša resničnostna juha nima več okusa resnice. Dokler je začimba v harmoniji z resnico, je to sprejemljivo, ko začne laž solirati po svoje, pa resnica ostane neopažena in to ni ok.«

hamo, tribute-2-love
Hamo & Tribute 2 Love na odru Kina Šiške, 12. decembra 2020.
Marko Alpner

Lažnivci danes sedijo v parlamentu in vodijo naša življenja, pišejo članke v časopisih, nam prodajajo, ponujajo, predstavljajo. Ali pa enostavno sedijo poleg nas na kavču, morda v kavarni. Glede na to, da jih je toliko, si zaslužijo svojo skladbo. Za vse lažnivce – Lažnivec (Povej ej), so ob predstavili svoje misli strnili priljubljeni glasbeniki.

»Policijska ura ni policijska, ampak zdravstvena ali kakšna že. Vsi lažemo. A hkrati ne vemo, če je to zares prava pot. Bomo videli, naslednjih 14 dni je ključnih.«