mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Jutri se odpira že 36. Slovenski knjižni sejem

kl/STA, 22.11.2020 18:03:18

"Virus se ne da, sejem pa tudi ne!" so zapisali. Se pa kot večina prireditev tudi Knjižni sejem seli na splet.

Delite na:
Jutri se odpira že 36. Slovenski knjižni sejem
36. slovenski knjižni sejem Knjižni sejem

Pod sloganom Narazen, a vendar skupaj, se sejem seli na  spletni naslovwww.knjiznisejem.si, kjer bodo poleg prodajne poudbe 97-ih založb organizirali tudi več kot 100 spletnih dogodkov, od katerih jih bodo 14 prenašali ob določenem času.

Tako vas čakajo tudi Niko Grafenauer, Tadej Golob, Andrej Predin, Barbara Korun, Borut Gombač, Agata Tomažič, Alenka Puhar, Manca Košir, Marjanca Jemec Božič, Aleš Berger, Alenka Sotler, Miroslav Košuta, Marjan Manček, Vlado Kreslin,…Sicer pa si program lahko ogledate tukaj.

e-SKS, kot so poimenovali letošni spletni knjižni sejem, bo trajal od ponedeljka, 23. do nedelje, 29. novembra. 

Odprtje sejma se bo na spletni strani pričejo jutri ob 18ih pričelo s podelitvijo Schwentnerjeve nagrade 2020 in literarnim branjem nagrajenk in nagrajencev za poezijo.

knjižni-sejem, e-sks
Na spletu si bo moč ogledati pogovore s številnimi gosti.
Knjižni sejem

Na letošnjem sejm bo posebej izpostavljeno Novo mesto, ki bo na sejmu v gosteh. Predstavilo bo več spletnih vsebin na temo 100. obletnice novomeške pomladi, med drugim bo na sporedu posnetek soareje Anton Podbevšek Teatra z naslovom Nekaj dni v septembru Novo mesto 1920-2020, slovenska zgodovinska avantgarda v režiji novomeškega režiserja Klemena Dvornika.

Na ogled pa bo tudi posnetek literarnega večera ob 120. obletnici rojstva pesnika in soustvarjalca novomeške pomladi Mirana Jarca, ki ga je pripravila novomeška knjižnica Mirana Jarca.

Letošnja častna gostja sejma bo Španija. Tako bodo med drugim prek spleta gostili španska književnika Olgo Novo in Juana Bonilla, ki sta oba pred kratkim prejela špansko državno nagrado v kategorijah poezije in proze.

Založba Družina pa bo prek spleta gostila katalonsko pisateljico Pilar Rahola, avtorico knjige SOS kristjanov.

V sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji in Mladinsko knjigo bodo gostili francoskega avtorja Davida Diopa, ki se slovenskemu bralstvu predstavlja s knjigo Več kot brat, z Italijanskim inštitutom in založbo Totaliteta pa italijanskega avtorja Paola Cognettija, avtorja romana Osem gora.

Med tujimi gosti bodo na spletnem sejmu po navedbah organizatorjev sodelovali še Ruediger Wischenbart, Carlo Carenho, Arunas Gudinavičius, Alma Čaušević, Miguer Barrero, Tore Slaatta in Helge Ronning.

knjižni-sejem, e-sks
36. slovenski knjižni sejem
Knjižni sejem

Za veliko nagrado SKS se potegujejo strip Zorana in Ivana Smiljanića Črni plamen (založba ZRC), priročnik Mihe Kovača Berem, da se poberem (Mladinska knjiga), delo s področja humanistike Plan B Boštjana Videmška (UMco), strokovna monografija Partizani Jožeta Pirjevca  (Cankarjeva založba) in literarno delo  oziroma biografija Rac Petre Pogorevc (Beletrina). Nagrajenca bodo razglasili v petek, 27. novembra.

Znani so tudi nominiranci za najboljši literarni prvenec SKS. To so knjiga Plavalec Sergeja Curanovića (Cankarjeva založba), Agni Boruta Kraševca (LUD Šerpa), Delo roko razje Vesne Liponik (Škuc), Rane, rane Anje Novak - Anjute (Sanje) ter Norci pomorci Goroslava Vukšića - Goga (Beletrina). Nagrajenca bodo razglasili že v torek.