mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Jeff Bezos bo poletel v vesolje

kl, 09.06.2021 15:00:51

S poletom želi izpolniti svojo dolgoletno željo in pokazati zaupanje v tehnologijo in uspeh misije. V posadki bo tudi njegov brat.

Delite na:
Jeff Bezos bo poletel v vesolje
Jeff Bezos bo poletel v vesolje odkrito.si

20. julija, 52 let po vzletu Apolla 11, ki je prepeljal prvega človeka na Luno, bo raketa New Sheppard v vesolje ponesla tudi ustanovitelja Amazona in lastnika podjetja Blue Origin, ki je raketo izdelalo, Jeffa Bezosa. V posadki šestih ljudi bo tudi njegov brat Mark.

"Pogled na Zemljo iz vesolja te spremeni," je v svoji napovedi poleta na Instagramu dejal Bezos. "Spremeni tvoj odnos do tega planeta, do človeštva. Zemlja je le ena. Hočem na to potovanje, ker je to nekaj, kar sem si želel vse življenje. To bo prava pustolovščina, velik dogodek zame. Na potovanje sem povabil tudi svojega brata, ker je moj najboljši prijatelj," je dejal Bezos.

"Ko mi je povedal, da bo poletel v vesolje, sem bil presenečen, saj tega nisem pričakoval," je povedal Mark Bezos, Jeffov brat. "Potem pa je povabil še mene."

Če bo šlo vse po načrtih, bo najbogatejši Zemljan prvi izmed "vesoljskih tajkunov", ki bo izkusil potovanje z raketo, v katero je vložil milijone. Niti Elon Musk, ki prav tako gradi rakete, sposobne odnesti človeka v orbito, še ni najavil, da se želi udeležiti kakšnega poleta.

Jeff Bezos, Blue Origin
Jeff Bezos v modelu pristajalne kapsule.
Reuters

V kabini kapsule New Shepparda je na voljo še en prosti sedež, ki so ga ponudili na dražbi, trenutno najvišja ponudba pa znaša 3,8 milijona dolarjev (okoli 2,5 milijona evrov).

Bezos s svojo udeležbo želi izpolniti svojo dolgoletno željo in pokazati zaupanje v tehnologijo in uspeh misije.

Podjetje Blue Origin je Bezos ustanovil leta 2000 in podjetje je na svojem posestvu v Teksasu doslej 16-krat preizkusilo raketo, vendar brez posadke. Podjetje tudi upa, da bo vključeno v Nasine načrte, da do leta 2024 ponovno popelje človeka na Luno.