Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Je Marko Potrč zapustil Slovenijo?

kl, 30.10.2020 17:28:48

Iz njegove objave na FB profilu je mogoče razbrati, da se je z družino za nedoločen čas preselili na Švedsko.

Delite na:
Je Marko Potrč zapustil Slovenijo?
Marko Potrč Facebook

TV voditelj, ki je v zadnjih mesecih s svojimi objavami o ukrepih v spopadanju z epidemijo močno razburjal in razdelil slovensko javnost zaradi svojega mnenja o načinu, s katerim se naša država oz. vlada spopada z pandemijo, je na Facebooku objavil video iz Švedske in v njem napovedal, da se bo v prihodnjih dneh ali tednih pogovarjal s tamkajšnjimi prebivalci o tem, kako preživljajo "švedski model" boja s pandemijo.

Potrč je v dosedanjih objavah na družabnih omrežjih podal alternativni pogled na sedanje stanje in predlagal drugačne prijeme za spopadanje s pandemijo. Pri tem je naletel na neodobravanje predvsem večjega dela zdravstvene in znanstvene stroke. V ostali javnosti pa je za ene postal junak, za druge pa eden glavnih krivcev za razmah epidemije.

Švedski model spopadanja z epidemijo se razlikuje od večine ukrepov, ki so jih uvedli drugod po svetu, saj na Švedskem ne v prvem, ne v tem valu epidemije niso uvedli "zaklepanja" oz. "lockdowna". Ukrepi vlade so se omejevali na priporočila in ne na zapovedi ali prepovedi, čeprav so prav tako uvedli določene ukrepe, ki so bili v primerjavi z ostalimi državami ostrejši, vsaj kar se tiče skrbi za varnostno razdaljo in higieno rok. Je pa Švedska vsaj v prvem valu utrpela relativno visoko smrtnost med obolelimi za Covid-19, medtem ko v sedanjem drugem valu število okužb ne raste tako hitro, kot drugod po Evropi. Vsaj zaenkrat še ne.

Mnogi "švedski uspeh" pripisujejo tudi temu, da je pri njih populacija relativno razpršena, imajo večji delež mladih, interakcije med generacijami niso tako tesne kot drugod, predvsem pa kot pomemben faktor mnogi navajajo pregovorno švedsko discipliniranost in upoštevanje navodil oblasti.

Marko, ki je, kot pravi sam na svojem FB profilu, bil v zadnjem času močno stigmatiziran in naj bi izgubil tudi službo, se je na Švedsko "umaknil" z družino, torej z ženo Lili Žagar in otrokoma.

... In medtem pri nas, v Sloveniji ...