volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

"Izdani in pogubljeni smo" - Strašljiv pesimizen mladih

kl, 14.09.2021 09:15:50

Več kot polovica mladih misli, da je človeštvo zaradi podnebnih sprememb obsojeno na propad. Veliko jih čuti, da so jih vladajoče strukture "izdale" zaradi svoje neaktivnosti.

Delite na:
"Izdani in pogubljeni smo" - Strašljiv pesimizen mladih
Mladi menijo, da je prihodnost strašljiva Pixabay

18-letni Lichen iz Havajev, je sicer v preteklosti že bil zaskrbljeni zaradi morebitnega konca sveta, kar je ena od tipičnih mladostniških zaskrbljenosti, vendar se konec sveta še nikoli ni zdel tako blizu, pravi. In ta zaskrbljenost preveva skoraj polovico mladih po vsem svetu. Med njimi se vedno bolj pojavlja tesnoba, ki ni povezana le z običajnimi mladostniškimi težavami, pač pa klimatskimi spremembami in so ji nadeli ime "klimatska tesnoba" ("climate anxiety").

"Ne želim umreti, ne želim pa si tudi živeti v svetu, ki mu ni mar za otroke in živali," je napisala mlada oseba, ki je sodelovala v raziskavi.

Danes je v znanstveni reviji The Lancet skupina znanstvenikov objavila doslej največjo raziskavo o strahu mladih zaradi klimatskih sprememb. Raziskava, ki je zajela 10.000 mladostnikov starih od 16 do 25 let kaže, da kar 45 odstotkov poroča o stresu in tesnobi, povezanimi s klimatskimi spremembami, ki vplivajo na njihovo vsakodnevno življenje in jim preprečujejo, da bi normalno zaživeli.

usoda sveta.jpg
Mladi menijo, da so jih njihove vlade izdale zaradi neaktivnosti v zvezi s klimatskimi spremembami
Pixabay

Raziskava je zajela 10.000 mladih iz Avstralije, Brazilije, Filipinov, Finske, Francije, Indije, Nigerije, Portugalske, Velike Britanije in ZDA.

Skoraj 60 odstostokov mladih iz desetih držav za to krivi nacionalne vlade, za katere pravijo, da so "izdale nje in bodoče generacije zaradi svoje neaktivnosti". Še več, 65 odstotkov jih meni, da je človeštvo pogubljeno, kar tri četrtine pa se boji prihodnosti.

Mladi iz držav, ki so jih klimatske spremembe doslej najbolj prizadele, so zaradi njih veliko bolj zaskrbljeni, kaže raziskava znanstvenikov iz univerz Bath, Stanforda in Oxforda. 92 odsotkov mladih iz Filipinov tako meni, da je prihodnost zastrašujoča, medtem ko enako meni "le" 56 odstotkov njihovih vrstnikov iz Finske.

eye-4089118_1920.jpg
Vse več mladih se spopad s "klimatsko tesnobo"
Pixabay

KAJ VEČ KOT TO BI VLADE MORALE ŠE SLIŠATI?

Vendar pa mladi iz zahodnih držav veliko manj zaupajo svojim vladam, kot mladi iz držav v razvoju. Le 28 odstotkov mladih Britancev in Američanov meni, da njihovi vladi lahko zaupajo, v primerjavi z 51 odstotki mladih Indijcev.

Avtorji raziskave pravijo, da je klimatska tesnoba tisti povzročitelj stresa, ki se mu mladi ne morejo izogniti in nepredvidljivi in ekstermni vremenski vzorci bodo na to vplivali tudi v prihodnje. "Tesnoba naših otrok je popolnoma racionalna rekacija na nezadosten odziv na klimatske spremembe, ki ga zaznavajo pri politikih. Kaj več kot to bi vlade morale še slišati, da bi začele z dejanji?" se sprašuje Caroline Hickman iz Univerze v Bathu.

"Trdimo, da nesposobnost vlad, da bi zmanjšale, preprečile ali se spopadle s klimatskimi spremembami, prispeva k psihološkemu stresu, ustvarjanju moralne škode in nepravičnosti," pišejo avtorji raziskave in pozivajo vlade, da spoznajo vpliv njihove neaktivnosti na mlade, namesto da prepuščajo mladim, da se sami spopadajo z njimi.