Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Hekerji ustavili sistem za naročanje na cepljenje proti Covidu-19

kl, 02.08.2021 16:07:24

Osrednji podatkovni center za zdravstvene storitve v italijanski pokrajini Lazio je žrtev hekerskega napada, zaradi česar je moral ustaviti naročanje na zdravstvene storitve, vključno s cepljenjem proti Covidu-19.

Delite na:
Hekerji ustavili sistem za naročanje na cepljenje proti Covidu-19
Hekerji so onemogočili naročanje na cepljenje proti Covidu-19 v Laziu Profimedia/Pixabay

V nedeljo so hekerji napadli italijanski center za naročanje za cepljenje proti Covidu-19 v pokrajini Lazio, ki vključuje tudi Rim, tako da so njegove spletne strani morali zapreti. Napad danes še vedno traja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zaradi napada so ustavili vse aktivnosti centra, pa tudi regionalni zdravstveni portal. "Gre za zelo močan hekerski napad. Zelo resen, vse je ukinjeno. Celotni regionalni center zdravstvenih podatkov (CED) je napaden," je povedal lokalni zdravstveni minister, Alessio D'Amato. Po njegovih besedah so osebni podatki, shranjeni v centru, varni, hekerji pa zgolj onemogočajo dostop do uslug, za omogočanje dostopa pa zahtevajo odkupnino v bitcoinih.

Hekerji, ki so uspeli vdreti v sistem, so zablokirali samo sistem naročanja na zdravstvene preglede in cepljenje, medtem ko do osebnih ali zdravstvenih podatkov milijonov ljudi niso prišli, poroča Ansa. Prav tako ne morejo priti do podatkov, ki se tičejo financ, proračuna ali civilne varnosti.

"Finančni podatki in podatki o podjetju, ki upravlja spletni portal, ostajajo nedotaknjeni. Takoj ko bomo lahko ponovno zagnali sistem, bo vse podrejeno v prvi vrsti prednosti zdravstvenih uslug. Telefonski številki 112 in 118 (za pomoč v sili in urgentno zdravstveno pomoč) ostajata delujoči," je dejal predsednik pokrajine Lazio, Nicola Zingaretti.

Zaradi napada oblasti menijo, da bo v programu cepljenja proti Covidu-19 v regiji prišlo do zamud in zaostankov, prav tako pri naročanjih za druge zdravstvene storitve.

Italijanska poštna policija in rimski tožilci že preiskujejo zadevo in bodo verjetno odprli preiskavo, da bi ugotovili, kdo je odgovoren za napad. Po informacijah Anse je napad prišel iz tujine.

Italija je pred kratkim, podobno kot Francija, napovedala, da bo za vrsto aktivnosti obvezno predložiti dokaz o cepljenju ali pridobljeni imunosti pred Covidom-19, uvedli pa bodo tudi t.i. Zeleno potrdilo, ki bo dokazovalo cepljenost, negativen test ali prebolelost bolezni Covid-19. Odločitev je sicer sprožila vrsto protestov po državi.