severina Svet24.si

Nasilje v stanovanju hrvaške zvezdnice

Izanka prometna nesreča Svet24.si

V celjskem zaporu naj bi si sodil morilec ...

tonin voijaki vaja Reporter.si

Minister Tonin pod trumo vojakov: mu res ni ...

Poškodovana ograja Svet24.si

FOTO: Ugotovili, kdo je v Radljah ponoči ukradel ...

aleš-hojs Necenzurirano

Hojs ima novo divizijo za tajno prisluškovanje

jupiter Dobra karma

Tedenski horoskop: za optimizem bo potrebno več ...

Mojca Fatur Njena.si

Mojca Fatur objavila redko fotografijo 15-letne ...

Danes praznujejo risi

kl, 11.06.2021 10:15:28

V Živalskem vrtu v Ljubljani bodo ta vikend posvetili risom, ki so pri nas zelo ogrožena vrsta. Na ustvarjalnih dogodivščinah se jim lahko pridružite tudi vi.

Delite na:
Danes praznujejo risi
Ris je naša največja divja mačka Zoo.si

Elegantna, a skrivnostna divja mačka s prepoznavnimi čopki na koncu ušes, je pri nas enkrat že izumrla, naravovarstveniki pa se trudijo, da bi na novo naseljene rise pri nas zadržali in obdržali pri življenju.

Risi so naše največje divje mačke in so v Sloveniji avtohtona vrsta. Stalno je ris pri nas prebival vse do začetka 20. stoletja, ko je populacija na slovenskem ozemlju izumrla - delno zaradi lova, delno zaradi zmanjševanja njihovega naravnega okolja.

Risi so v Sloveniji strogo zavarovani. Lov ali kakršnokoli vznemirjanje te vrste je strogo prepovedano.

Leta 1973 pa so slovenski lovci iz Slovaške doselili šest risov na območje slovenskih Dinaridov. Te živali so osnovale novo dinarsko populacijo, ki je prisotna še danes. Na žalost je današnja populacija genetsko osiromašena, kar je za vrsto lahko ogrožujoče, zato si pri nas prizadevajo k večanju genetske raznovrstnosti z doselitvijo novih osebkov.

Pri projektu sodeluje tudi Ljubljanski ZOO, ki že tretje leto zapored pomaga projektu LIFE Lynx pri transportu risov iz Romunije v Slovenijo. Spomladi leta 2019 so tako pripeljali risa Goruja, leta 2020 Borisa, letošnjo pomlad pa še Zoisa in Aido.

Izpust treh risov na Gorenjskem si lahko ogledate v videu.

Ali ste vedeli, da je smučarski skakalec Peter Prevc ambasador risov?

Ljubljanski ZOO pa vsak drugi vikend v juniju skupaj s projektno skupino LIFE Lynx pripravlja tudi biološke in ustvarjalne dogodivščine pri risih. Naše predstavnike največjih mačk Evrope boste tako lahko opazovali in ugotavljali, kako so prilagojeni na okolje, kje živijo, kako lovijo, s čim se prehranjujejo ter zakaj so se v Sloveniji ponovno znašli na robu izumrtja.

Predstavili bodo projekt LIFE Lynx, ki si prizadeva za ponovno naselitev risov v Sloveniji in njihovo ohranitev v naravnem okolju, ter vlogo ZOO Ljubljana pri tem projektu. 

Dogodivščin se obiskovalci lahko udeležite brez doplačil v soboto in nedeljo, 12. in 13. 6. 2021, med 10. in 13. ter med 14. in 17. uro.