Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

5 najpogostejših mitov in resnic kuhanja na plin

Oglasno sporočilo, 23.03.2023 09:37:17

Ljudje že vrsto let kuhamo na plin, se z njim ogrevamo, ga uporabljamo na piknikih, na kampiranju ali počitnicah z avtodomom. Da vse to poteka čim bolj brezskrbno v Butan plinu ponujamo rešitve s plinom (UNP ali propan) - zanesljivim, priročnim in prenosnim virom energije.

Delite na:
5 najpogostejših mitov in resnic kuhanja na plin

Tudi v profesionalnih kuhinjah je plin najbolj priljubljena rešitev. Tako imajo kuharji večji nadzor nad temperaturo, takojšen odziv štedilnika na idealno temperaturo pri pripravi hrane, pa še čiščenje je bolj enostavno.

Seveda vsi vemo, da je ob uporabi plina potrebna previdnost, ki je zmeraj na prvem mestu. Kot velja za varno vožnjo, so tudi pri plinu vsi potrebni ukrepi in ravnanje zelo jasno določeni, zato je strah pred ravnanjem in upravljanjem s plinom povsem odveč.

Butan plin piknik 2022-108.jpg

5 MITOV IN RESNIC o kuhanju na plin in plinskih jeklenkah

1. Utekočinjen naftni plin smrdi. To je MIT!

Utekočinjen naftni plin (UNP) je brez barve in vonja, dodan pa mu je poseben aditiv, da ga lahko zavohate v kolikor bi začel uhajati v zaprtem prostoru. Torej sam UNP ne smrdi.

 2. Plinsko jeklenko lahko shranjujemo samo pokončno. To je RESNICA!

Plinsko gospodinjsko jeklenko uporabljajte izključno v pokončnem položaju. Zakaj? V sami jeklenki je plin v tekočem stanju, ki pa ni napolnjen do vrha. Del, ki se nahaja nad tekočino imenujemo plinasta faza, tekočina je tekoča faza. V primeru, da bi jeklenko obrnili prične iztekati tekoča faza in se pri uplinjanju spreminja v velike količine plinaste faze, kar je lahko zelo nevarno. Pravilno je, da iz jeklenke uporabljamo le plinasto fazo, ki je na vrhu in izteka v pokončnem položaju. Preverite, kako se pravilno in varno priklopi gospodinjsko jeklenko.

Butan plin piknik 2022-214.jpg

3. Kuhanje na plin ni nevarno. To je RESNICA!

Kuhanje na plin je varno v kolikor so upoštevani ustrezni varnostni ukrepi. Trije razlogi, s katerimi bo kuhanje na plin varno:

-Plinski štedilniki in pečice so zasnovani tako, da imajo vgrajene varnostne elemente. Sodobni plinski štedilniki imajo termo varovala, katerih namen je, da v primeru požara plinsko napeljavo samostojno zaprejo in prekinejo dotok plina, dokler so še vse komponente plinske napeljave nedotaknjene. Plinski štedilnik vam lahko na primer ugasne tudi zaradi prepiha v prostoru, zato je termo varovalo ključni varnostni element.

-Prezračevanje je ključnega pomena. Za varno kuhanje na plin je pomembno zagotoviti ustrezno prezračevanje v kuhinji. To lahko dosežete tako, da odprete okna ali uporabite kuhinjsko napo, ki pomaga odstraniti odvečni plin ali hlape.

-Pomembna je pravilna uporaba in redno vzdrževanje. Ne puščajte nenadzorovanih loncev na plinskem štedilniku in poskrbite za redno vzdrževanje, ki vključuje tudi čiščenje gorilnikov ter rešetk. Ne pozabite na redno menjavo cevi in tesnila. Plamen na plinskem štedilniku mora biti modre barve, če je šibek ali rumen vam bo morda kmalu zmanjkalo plina ali pa je prišlo do nepravega razmerja mešanja plina z zrakom. 

4. Uhajanje plina iz jeklenke lahko preverim z vžigalnikom ali vžigalico. To je MIT!

Nikoli! Odprtega ognja nikoli ne uporabljamo za odkrivanje uhajanja plina. Tesnjenje lahko enostavno preverite s sprejem za preverjanje puščanja in uhajanja plina ali naredite test z milnico. Takšen sprej in druge s plinom povezane izdelke lahko najdete v Butan plin specializirani trgovini na Verovškovi 70 v Ljubljani, kjer vam nudijo tudi strokovno svetovanje, ali pa v njihovi spletni trgovini.

Butan plin piknik 2022-180.jpg

5. S kuhanjem na plinskem štedilniku so lonci lahko črni. To je (delna) RESNICA!

Drži, ampak le, če plinski štedilnik nima pravega razmerja mešanja plina z zrakom. V tem primeru predlagamo, da pokličite servis. Sajasti lonci se lahko pojavijo tudi zaradi zamaščenih šob na štedilniku oziroma prisotnosti maščobe v/na šobah. 

Zelena je še bolj zelena

Kuhanje s plinsko jeklenko navdušuje mnoge znane kuharske Chefe in vse ljubitelje kuhanja. Poleg hitre in enostavne priprave jedi na plinskem štedilniku ali plinskem žaru, je ena največjih prednosti utekočinjenega naftnega plina (UNP) ta, da velja za enega najčistejših fosilnih goriv. Poleg UNP, s katerim so polnjene zelene jeklenke, je sedaj v Sloveniji na voljo še čistejša alternativa – 100% biopropan, energent, ki je proizveden iz 100 % obnovljivih virov in zmanjšuje izpuste CO₂ za do 80 % v primerjavi s klasičnim UNP. In kar je najpomembnejše - uporabljamo ga lahko na istih napravah in z enakim priklopom kot klasično gospodinjsko Zeleno jeklenko, ki vam jo iz Butan plina dostavijo na dom po vsej Sloveniji. Tako bo kuhanje na plin še v večji užitek.

V družbi Butan plin s ponudbo plina v jeklenkah, avtoplina in energetskimi rešitvami za gospodinjstva in poslovne uporabnike poskrbijo za raznolike energetske potrebe. Preverite!