mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Poslovila se je legendarna glasbenica

D.K., 01.12.2022 11:04:32

Christine McVie se je ustavila ... V 80. letu starosti se je poslovila klaviaturistka in pevka legendarne britansko-ameriške rock skupine, Fleetwood Mac.

Delite na:
Poslovila se je legendarna glasbenica
Christine McVie je bila članica skupine Fleetwood Mac od 1970 naprej. Profimedia

 »V imenu družine Christine McVie vam s težkim srcem sporočamo, da je Christine umrla,« so zapisali prejšnjo sredo na njenem Instagramu. Gospa že častitljivih let je umrla mirno v bolnišnici po kratki bolezni, obkrožena s svojo družino.

Podobno so zapisali tudi člani njene skupine: »Ni besed, s katerimi bi opisali žalost ob odhodu Christine McVie. Bila je edinstvena in neverjetno talentirana. Bila je najboljša glasbenica, ki bi si jo lahko kdorkoli želel v glasbeni skupini in najboljša prijateljica. Izjemno srečni smo, da smo lahko delili življenje z njo. Vsak zase in skupaj ji izkazujemo spoštovanje in se ji zahvaljujemo za izjemne spomine. Tako zelo jo bomo pogrešali.«

Christine McVie se je rodila kot Christine Perfect 12. julija 1943 v vasici Bouth v Lancashireu in že kot otrok začela igrati klavir, v študentskih časih pa je začela igrati v različnih blues zasedbah na Otoku. Najprej je bila članica skupine Sounds of Blue, ki je razpadla v času, ko je diplomirala iz umetnosti. Skupaj še z dvema članoma je ustanovila novo skupino Chicken Shack, ki je posnela dva relativno uspešna albuma z največjo uspešnico I'd rather Go Blind leta 1969.

christine-mcvie2
McVie je v izdala tudi tri solo albume in prispevala velik del skladb za svojo skupino.
Profimedia

1968 se je poročila z basistom Fleetwood Mac, Johnom McViem in se 1970 pridružila skupini in jo prvič slišimo na albumu Future Games iz 1971. Fleetwoodi so se takrat zelo lovili tako s slogom kot ciljno publiko in 1974 se je skupina odločila preseliti se v ZDA in kariero nadaljevati tam, prav tako pa se je poslovil soustanovitelj Peter Green.

Na oni strani oceana sta se skupini pridružila Lindsey Buckingham in Stevie Nicks. Istoimenski album skupine iz 1975 je prišel na vrh lestvice Billboard 200 in s tega albuma je bilo kar nekaj uspešnic, vključno z Over My Head in Say You Love Me, ki jih je napisala Christine. 1976 je prišel na vrsto album Rumors, kjer je Christinin Don't Stop dosegel 3. mesto na lestvicah, You Make Loving Fun pa 9. Tega leta sta se John in Christine tudi uradno ločila.

christine-mcvie4
Fleetwood Mac je od avantgardne skupine prešel v mainstream vode in od srede 1975 gradil eno najbolj usoešnih zgodb v sodobni glasbi.
Profimedia

V letih, ki so sledila, je izšlo veliko bolj ali manj uspešnih albumov, Christine je 1984 izdala še svoj drugi solo album, v skupini pa so se začele pojavljati razpoke. 1987 se je nenadoma poslovil Buckingham, pet let pozneje pa še Stevie NIcks. Oba sta se v Fleetwood Mac vrnila 1997 in skupina je bila 1998 sprejeta v Rock & Roll Hall of Fame. Konec leta je Christine McVie napovedala svoje slovo, ki je trajalo kar 15 let. 2004 je sicer izdala svoj tretji album In the Meantime, a v glavnem je živela na svojem posestvu in vrtnarila. V enem od intervjujev je povedala, da jo je bilo vedno bolj strah letenja, kar je pripomoglo k njeni odločitvi.

Christine McVie se je na odre vrnila na koncertu na Havajih, kjer je nastopila skupaj z blues skupino bobnarja Micka Fleetwooda. Še istega leta se je vrnila tudi na odre s Fleetwoodi. Stevie Nicks je ob priložnosti povedala, da je takrat dobila Christinin klic, če bi imela kaj proti, če spet zaigra z njimi.

christine-mcvie5
Fleetwood Mac v najbolj klasični zasedbi - John McVie, Christine McVie, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham in Mick Fleetwoodd..
Profimedia

»S tem nimam nobenih problemov, nenazadnje je skupina tvoja,« ji je rekla Nicks.

2017 je Christine McVie izdala skupni album z Buckinghamom in zaigrala z njim na turneji. Potem pa je Lindsey Buckingham 2018 nenadoma dobil brco iz skupine zaradi nerešenih avtorskih vprašanj in drugih nesporazumov, Fleetwood Mac pa sta okrepila Neil Finn iz Crowded House in Mike Campbell iz Tom Petty and the Heartbreakers. To je bila tudi aktualna zasedba pred smrtjo Christine McVie z zadnjimi nastopi 2019.

Christine McVie je v enem od intervjujev povedala, da so se v novi zasedbi imeli imenitno.

christine-mcvie3
2017 se je z Buckinghamom podala na turnejo nujenga skupnega projekta.
Profimedia

»To so bili čudoviti časi, a zdaj smo se malo raztepli in jih redko vidim.«

Gospa na pragu osemdesetih je imela tudi precejšnje težave s hrbtenico, ki so ji preprečevale, da bi še naprej igrala s skupino.

christine-mcvie6
Od 2019 zaradi težav s hrbetnico ni več nastopala.
Profimedia

»Ne vem, kako bo, ne morem napovedati. Morda bomo spet skupaj, ampak tega ne morem zagotovo trditi. Bomo videli, kaj bo prinesel čas.«

Zdaj je njena zgodba končana, bila je najstarejša še živeča članica skupine, njena glasba pa bo seveda ostala večna.