hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Bo namesto Ukrajine gostiteljica Velika Britanija?

A.M., 27.06.2022 15:15:06

O kraju glasbenega tekmovanja se bodo odločili še pred koncem poletnih počitnic.

Delite na:
Bo namesto Ukrajine gostiteljica Velika Britanija?
Evrovizijski zmagovalci 2022, Kalush Orchestra, so prepričani, da bi Ukrajina lahko gostila 67. Izbor za Pesem Evrovizije 2023. Profimedia

Kar so mnogi po evrovizijski zmagi zasedbe Kalush Orchestra potihoma namigovali, se je tudi uresničilo. Ukrajina namreč prihodnje leto ne bo gostila festivala Pesem Evrovizije, je pred dnevi sporočila Evropska radiodifuzna zveza (EBU).

Prireditelji tekmovanja so po »celoviti oceni in študiji izvedljivosti« sklenili, da dogodka prihodnje leto ni mogoče organizirati v Ukrajini, od koder sicer prihajajo letošnji zmagovalci Evrovizije. Odločitev je posledica vojne v Ukrajini, ki se je začela po napadu ruske vojske na državo 24. februarja. EBU je v izjavi sporočil, da je z ukrajinsko javno radiotelevizijo UA:PBC in zunanjimi strokovnjaki preučil razmere in ugotovili so, da v državi, v kateri divja vojna, ni »varnostnih in operativnih jamstev«, potrebnih za organizacijo tekmovanja. Pri tem so se ukrajinski televiziji zahvalili za zavzetost in predanost pri preigravanju različnih scenarijev. Dodali so, da z ukrajinsko stranjo delijo žalost in razočaranost zaradi odločitve, ter da bodo Ukrajino še naprej podpirali.

Ukrajina razočarana

Ukrajina je le nekaj zatem obsodila odločitev zveze EBU, da ji iz varnostnih razlogov zaradi ruskega napada na državo prihodnje leto odvzame pravico do organizacije Evrovizije. Ukrajinski minister za kulturo Oleksandr Tkačenko je napovedal, da bodo zahtevali spremembo te odločitve, ker verjamejo, da jim bo uspelo izpolniti vse zaveze. »Zahtevamo dodatna pogajanja o gostovanju Evrovizije 2023 v Ukrajini,« je minister še dejal v izjavi in ob tem zagotovil, da je njegova država izpolnila vse pogoje ter zagotovila odgovore in jamstvo glede varnostnih standardov za tekmovanje.

evrovizija-2022, Velika Britanija, Sam Ryder
Glede na to, da je Sam Ryder Veliki Britaniji pripel drugo mesto, je zveza EBU o morebitni organizaciji tekmovanja 2023 začela pogovore z britansko televizijo BBC. Dokončna odločitev še ni padla.
Profimedia

RTV Slovenija se o sodelovanju na Pesmi Evrovizije 2023 uradno še ni odločila.

EBU ne popušča

Toda zveza EBU je kmalu znova potrdila, da Evrovizija leta 2023 kljub protestom Kijeva zaradi vojne ne bo potekala v Ukrajini. Kot so zapisali, razumejo razočaranje, ki je spremljalo odločitev, da Evrovizije prihodnje leto ne bo mogoče izvesti v letošnji državi zmagovalki, a je njihova odgovornost zagotoviti varnost sodelujočih. »EBU popolnoma razume razočaranje, ki je spremljalo napoved, da Evrovizije leta 2023 ne bo mogoče izvesti v Ukrajini, letošnji državi zmagovalki,« so zapisali v še eni izjavi za javnost. Dodali so, da je odločitev posledica odgovornosti EBU, da zagotovi varnost in zaščito vseh, ki sodelujejo na dogodku, katerega načrtovanje se mora začeti nemudoma. Po navedbah EBU je v Evrovizijo navadno vpletenih več kot 10.000 ljudi, vključno z ekipami, osebjem in novinarji. »Pričakuje se, da bo na dogodek z vsega sveta pripotovalo še 30.000 navdušencev. Njihovo dobro počutje je naša glavna skrb,« so zapisali. Za konec so še navedli, da pravila jasno določajo, da se dogodek lahko prestavi v primerih, kot je vojna. Po njihovih navedbah je k odločitvi, da Ukrajina ne bo gostila Evrovizije, pripomogla velika nevarnost letalskih napadov in množičnih žrtev, zaradi spopadov pa imajo zadržke do potovanja v Ukrajino tudi delegacije in udeleženci.