Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Bomo ostali brez prireditev?

kl, 01.12.2021 13:57:29

Zbornica industrije sejmov in srečanj bije plat zvona. Jim bo država končno prisluhnila?

Delite na:
Bomo ostali brez prireditev?
prireditve

Pet minut čez dvanajsto je Zbornica industrije sejmov in srečanj (ZISS) pri Gospodarski zbornici Slovenije priredila novinarsko konferenci in tako simbolično sporočila, da je prireditvena dejavnost v globoki krizi in da je zanjo morda celo prepozno. Pandemija Covida-19 in ukrepi za preprečitev širjenja bolezni je namreč to industrijo močno prizadela. Panoga namreč od srede marca lani do vključno maja letos sploh ni poslovala. To pa pomeni več kot 14 mesecev.

Prizadeti so ne le organizatorji prireditev, pač pa tudi vsi, ki pri prireditvah sodelujejo - od tistih ki gradijo odre, stojnice, šotore, koncertne strehe, tribune do tistih, ki pokrivajo zvok, luč, video, pohištveno opremo, scenografijo, dekorja, aranžerjev, catering itd. - so opozorili pri ZISS.

GZS.jpg
Morda je za industrijo srečanj prepozno, opozarjajo pri GZS ZISS
Ivan Valtl

40 odstotkov zaposlenih je odšlo

Podjetja iz te dejavnosti industrije sejmov so v poprečju zabeležila kar 61 odstotni padec prometa, za letošnje leto pa predvidevajo, da bo ta še večji in sicer kar 63-odstotkov glede na leto 2019. "Ostali so jim vsi fiksni stroški, ki jih niso mogli pokriti zaradi izpada teh dogodkov," pravi direktorica ZISS, mag. Marjana Majerič.

"Največja katastrofa pri vsem tem pa je, da so to dejavnost zapustili strokovnjaki. Skoraj 40 odstotkov zaposlenih iz te branže je zapustilo to industrijo," poudarja. In če vemo, da nekateri delavci na tem področju potrebujejo najmanj tri pa tudi do pet let usposabljanja, preden lahko samostojno opravljajo svoje delo, to pomeni ogromen izpad ljudi, ki jih bo, če bo branža ponovno lahko zaživela, izjemno težko najti. "Te izgube nikoli ne bomo mogli pridobiti nazaj," ugotavlja Majeričeva.

"Pogoji dela se konstantno spreminjajo. Ne vemo več, ali naj vlagamo v svoj posel ali ne. Zadnje čase razmišljam o tem, da bi se prekvalificiral," pa nam je povedal predstavnik didžejev pri ZISS, Marino Rosič. "Želim si samo delati. In mislim, da je fer s strani države, da nam vsaj na nek način pomaga," še dodaja.

"Če se vlada ne bo odzvala, to pomeni, da bo ta industrija enostavno propadla in bomo, tako kot pri nekaterih drugih dejavnostih morali najemati tujce. In mislim, da je to za našo državo sramotno," pravi mag. Marjana Majerič.

Brezizhodna situacija, vlada pa nič

Povsem je jasno, da so se podjetja znašla v brezizhodni situaciji, sporočajo iz ZISS. Še posebej zato, ker vlada doslej ni pokazala prav nobenega posluha za branžo. Že od pomladi dalje ji sicer obljublja posebno dodatno pomoč, ki pa do danes še ni bila sprejeta. "17. novembra smo na vlado poslali odprto pismo, vendar doslej nismo dobili nobenega odgovora," pravi mag. Marjana Majerič.

Tudi predlog novega paketa ukrepov za pomoč gospodarstvu, t.i. PKP 10 je industrijo sejmov in srečanj obšel. 

Zbornica industrije sejmov in srečanj zato Vlado Republike Slovenije poziva, da čim prej odobri dodatno pomoč za kritje dela stroškov za čas, ko industrija sejmov in srečanj ni smela poslovati, da jo podpre z nujno potrebnimi zagonskimi ukrepi, predvsem pa da jasno opredeli, kaj je dovoljeno in kaj ni. Pričakujejo pa tudi, da boi vlada za to industrijo ponovno uvedla ukrep čakanja na delo in/ali skrajšanega delovnega časa ter ekvivalentno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene v industriji.