Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Satira kraljeve družine, ki je tako neokusna, da jo želijo skriti?

M.K., 23.09.2021 11:00:00

Iz smešne risbe o princu Georgeu je nastala celotna animirana serija. Mnogi pa so ogorčeni, ker se norčuje iz otroka.

Delite na:
Satira kraljeve družine, ki je tako neokusna, da jo želijo skriti?
Zaradi smrti princa Filipa so premiero serije prestavili, saj bi bilo skrajno neokusno. Profimedia

Gary Janetti, en od ustvarjalcev izredno uspešne animirane serije Family Guy, je na svojem instagramu začel objavljati satirične slike princa Georgea in kraljeve družine. Iz teh relativno uspešnih objav se je razvila celotna animirana serija. Zdaj Janetti poziva gledalce, naj imajo nekaj “smisla za humor”, saj so se hitro po premieri začele pojavljati ostre kritike. Princ George, ki je osrednja tarča norčevanja v seriji, je le nedolžen otrok, opozarjajo mnogi.

Janettijeva animirana serija The Prince (Princ) satirizira kraljevo družino, predvsem princa Georgea, ki je tam prikazan kot predrzen, samovšečen in nesramen vplivnež. Komedija, ki jo je HBO Max premierno predvajal 29. julija, se namreč norčuje iz vseh članov kraljeve družine, a je njena parodija otrok tista, ki je vnela ogorčenje javnosti.

the-prince, hbo
Princa Georgea, o katerem je zelo malo znano, prikazujejo kot samovšečnega in razvajenega pobalina.
Profimedia

ZVEZDNIKI SE BRIGAJO LE ZA SVOJE

Del zvezdniške zasedbe, ki likom iz serije posojajo glasove, sta tudi Orlando Bloom, ki igra Harryja in Sophie Turner, zvezdnica serije Igre prestolov, ki igra mlajšo sestro princa Georgea, princeso Charlotte. Prav Sophie Turner se je pred časom spravila na paparace glede “nesprejemljivega” fotografiranja otrok. Zdaj pa sodeluje v seriji, ki se norčuje iz nedolžnih otrok znanih staršev. Tudi drugi zvezdniki so precej glasni, ko se gre za zaščito zasebnosti svojih otrok - a so očitno mnenja, da si teh istih pravic kraljevi otroci ne zaslužijo.

Sophie Turner, Joe Jonas (2).jpg
Sophie Turner, Joe Jonas
Profimedia

Janetti, ki posoja glas princu Georgeu, je gledalce pozval, naj serijo sprejmejo kot satiro in upoštevajo, da je bila ustvarjena z veliko merico naklonjenosti malemu princu. Leta 2020 je dejal: “Upam, da se bo princu Georgeu vse skupaj zdelo zelo smešno in da bo imel smisel za humor ter razumel, da je njegova uprizoritev ustvarjena z ljubeznivostjo.”

the-prince, hbo
Meghan, Harry in mali Archie. V seriji princ Harry ne zna niti kupiti mleka.
Profimedia

NORČEVANJE IZ OTROK

Risana serija je le najnovejši dogodek v zgodovini satire na račun kraljeve družine, ki traja že več generacij. Res je, da je norčevanje nasploh, iz česarkoli in kogarkoli, dan danes velikokrat sporno in slabo sprejeto. Nekateri bi rekli, da smo postali zelo "občutljivi" kot družba. A tokrat gre za parodijo, ki je v središče norčevanja postavila mladega in zato ranljivega človeka, ki si tega ni izbral. Kje torej stojijo meje dobrega okusa?

Tudi princa Harry in William sta jasno spregovorila o tem, kako težko je bilo odraščati na očeh javnosti in izrazila željo, da bi to lahko zagotovila svojim potomcem. In tudi če jima to do neke mere uspeva, saj o malemu Georgeu ne vemo skoraj nič - ne poznamo njegovega karakterja, osebnosti - so na njegov račun ustvarili celotno risano serijo, ki ustvarja lažno podobo o njem.

the-prince, hbo
Tako serija prikazuje Kate Middleton in princa Williama.
Profimedia

OSTALI SO BREZ BESED

HBO-jeve risane serije iz britanskega dvora niso komentirali. Sta pa Kate in William izrazila svoje ogorčenje nad neprijaznimi komentarji o videzu princa Georgea, ki so se širili po internetu. Verjamemo, da jim tudi serija ni bila všeč. 

Premiero serije so zaradi smrti princa Filipa enkrat prestavili, saj ga prikazujejo kot propadajočega starčka, ki ne more ne govoriti, niti se premikati. Nato pa so jo brez velikih fanfar, skoraj na skrivaj, dali na voljo za predvajanje na platformi HBO Max. To pa verjetno niti ne zato, ker bi se bali kritike zaradi njene satirične narave, ampak bolj zato, ker sploh ni zelo smešna. Ocene kritikov in gledalcev so namreč precej porazne.

the-prince, hbo
Tako prikazujejo pokojnega princa Filipa in kraljico Elizabeto.
Profimedia