kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

IVANKA MEŽAN: Dopolnila je častitljivih 95 let

Teja Pelko, 23.06.2021 07:30:56

Ena od najprepoznavnejših slovenskih gledaliških in filmskih igralk je praznovala častitljivo obletnico.

Delite na:
IVANKA MEŽAN: Dopolnila je častitljivih 95 let
Ivanka Mežan Goran Antley / M24.si

Gledališka, filmska in televizijska igralka Ivanka Mežan se je rodila 18. junija 1926 v Mariboru. Na gledališkem odru je prvič nastopila v Slovenskem narodnem gledališču na osvobojenem ozemlju v Črnomlju leta 1944 in se nato vpisala na Akademijo za igralsko umetnost v Ljubljani.

Med letoma 1945 in 1979 je bila redna članica ljubljanske Drame, po upokojitvi pa je redno nastopala tudi v drugih slovenskih gledališčih. Najprej se je uveljavila z vlogami mladostnic v slovenskih in tujih klasičnih in sodobnih dramah, nato pa prevzemala čedalje bolj zahtevne, zrele ženske like. V svoji karieri je ustvarila skoraj 100 vlog. Jubilantka, ki je še pred kratkim pomagala študentom pri različnih igralskih projektih, je za svoje delo prejela vrsto nagrad, nazadnje nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske igre.

Med gledališkimi nagradami je treba omeniti zvezno nagrado za vlogo Ofelije v Hamletu (1949), Sterijevo nagrado za vlogo Dominike v igri Delavnica oblakov (1967), Borštnikovo nagrado za vlogo Sgriccie v drami Velikani z gore (1977) in nagrado Prešernovega sklada za vlogo Varvare Petrovne Stavrogine v Blodnjah (1986). Leta 1995 je prejela tudi Borštnikov prstan za življenjsko delo. Še vedno zelo rada hodi v teater. Nazadnje se je v MGL udeležila predstavitve knjige svojega kolege Evgena Carja Moja zgodba.

Čestitkam se pridružuje tudi naše uredništvo!