Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Ana Soklič pred predizborom: Želim si, da bi bili Slovenci ponosni name!

Alesh Maatko, 18.05.2021 10:25:55

Evrovizijski križev pot – 18., 20. in 22. maja.

Delite na:
Ana Soklič pred predizborom: Želim si, da bi bili Slovenci ponosni name!
Mnogi tuji mediji so prepričani, da bo podcenjena Slovenija letos presenetila. EBU / Andres Putting

»Želim si, da bi bili Slovenci ponosni name!« S temi besedami je pred nastopom v prvem predizboru novinarsko konferenco zaključila Ana Soklič, ki bo po vseh peripetijah in po lanski odpovedi Pesmi Evrovizije vendarle stopila na največji glasbeni oder, kjer pa je – glede na številne pretekle izbore – pomembno vse drugo, le dober glas ne.

Pa vendarle. Glede na to, da je Evrovizija »song contest« (pevsko tekmovanje, op. a.), se je slovenska ekipa odločila, da bodo vse svoje sile usmerili na Anin izjemni vokal, ki bo na odru ob posnetkih narave, ki se v tem času še posebej prebuja, zažarel brez kakršnihkoli dodatkov ognja ali pirotehnike. »S posnetki, ki prikazujejo vse od rojstva vesolja do lepot Zemlje in njene narave, smo želeli poudariti univerzalnost besedila skladbe. Hkrati pa ob vsej lepoti tudi našo majhnost in minljivost. Mogočen Anin vokal, ki je zagotovo med najboljšimi na letošnji Evroviziji, in pozitivno sporočilo pa nas lahko povežeta in združita v boju, o katerem poje. Ravno zato je Ana v ospredju in središču nastopa,« pravi režiserka Tina Novak, ki bdi nad videzom slovenskega nastopa, pri katerem je v ospredju – kar so opazili strokovno bolj podkovani mediji – Anin glas, ki je na letošnji Evroviziji najbolj podcenjen.

»S posnetki, ki prikazujejo vse od rojstva vesolja do lepot Zemlje in njene narave, smo želeli poudariti univerzalnosti besedila skladbe.«

ana-soklič
Ana Soklič je bila po vajah zelo zadovoljna, saj težav, kar se glasu tiče, ni bilo.
EBU / Andres Putting

Meditacija pred nastopom

Glede na to, da sta za Sokličevo že obe glavni vaji, nas je zanimalo, kako se pripravlja na najpomembnejši nastop in kako ob vseh omejitvah preživlja dneve v Rotterdamu? »Nekih posebnih ritualov pred nastopom nimam. Se pa zato pred odhodom na oder izoliram od drugih, da se malo osamim ter da se notranje pomirim in meditiram znotraj sebe. To se mi zdi najpomembnejše in da sem v sožitju s sabo, preden stopim na takšen oder. Kar se tiče bivanja v Rotterdamu ... Vesela sem, da imam ob sebi čudovito ekipo. Kljub celotni situaciji, v kateri se je zaradi covida-19 znašel ves svet, imamo lepa druženja, tako da se počutimo resnično dobro,« nam je iz Rotterdama zaupala Ana Soklič, ki smo jo še vprašali, kakšna so pričakovanja pred nastopom? »Nimam nikakršnih pričakovanj, samo pričakovanja do sebe, da bom to izpeljala čim bolje,« je bila jasna naša evrovizijska predstavnica, ki v Rotterdam najbolj pogreša naravo, sploh ker je doma v prečudovitem okolju, kjer vsako jutro vidi Jelovico ter se sprehodi ob Šobcu.

»Nimam nikakršnih pričakovanj, samo pričakovanja do sebe, da bom to izpeljala čim bolje.«

ana-soklič
Za Ano bomo navijali v prvem predizboru 18. maja.
EBU / Andres Putting

Ah, te stavnice

Veliko se govori o njih. In velikokrat smo na repu stavnic. Tudi letos ni prav nič drugače, saj tisti, ki vplačujejo stave, Ane Soklič ne vidijo ne v finalu, še manj pa na prvem mestu letošnjega izbora. Seveda to ne pomeni, da bo takšen tudi razplet, saj je strokovna komisija, ki prispeva 50 odstotkov vseh glasov, že večkrat dodobra premešala karte. Nazadnje se je to zgodilo v Tel Avivu 2019, kjer je izjemna makedonska pevka Tamara Todevska, ki ji stavnice niso napovedovale finala, pometla z vsemi in s svojim glasom osvojila komisije. Bo tako tudi pri Ani Soklič? Upanje umre zadnje, pravijo!

V prvem predizboru 18. maja se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki 16 držav: Litva, Rusija, Švedska, Avstralija, Severna Makedonija, Irska, Ciper, Norveška, Hrvaška, Belgija, Izrael, Romunija, Azerbajdžan, Ukrajina, Malta in kot druga po vrstnem redu nastopov tudi Slovenija, ki jo s skladbo Amen zastopa Ana Soklič.