Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

FOTO: Ženske zmagoslavne na podelitvi britov

M.K./STA, 12.05.2021 12:30:47

V londonski Areni O2 so včeraj podelili britanske glasbene nagrade briti. Najbolj želeno nagrado za album leta je prejela Dua Lipa za Future Nostalgia.

Delite na:
FOTO: Ženske zmagoslavne na podelitvi britov
Dua Lipa Profimedia

Dua Lipa je slavila tudi med solo izvajalkami in v govoru ob prejemu nagrade pozvala na povišanje plač za zdravstvene delavce.

Briti so bili, podobno kot druge tovrstne nagrade, v preteklosti deležni kritik zaradi prevelike naklonjenosti moškim ustvarjalcem, letos pa so v mešanih kategorijah slavile predvsem ženske.

Arlo Parks
Arlo Parks
Profimedia

Album leta je postal Future Nostalgia, z njim pa je Dua Lipa premagala kantavtorici Celeste in Arlo Parks ter raperja J Husa. 25-letna Dua Lipa je v preteklosti že osvojila tri brite.

Little Mix
Little Mix
Profimedia


"Ko sem nazadnje sprejemala to nagrado leta 2018, sem rekla, da si želim videti več žensk na teh odrih. Zelo sem ponosna, da se tri leta kasneje to dogaja. V veliko čast mi je, da sem del tega vala žensk v glasbi," je dejala Dua Lipa, ki je eno od letošnjih nagrad posvetila medicinski sestri Elizabeth Anionwu.

Elton John in Olly Alexander
Elton John in Olly Alexander
Profimedia


Po besedah glasbenice namreč obstaja velik razkorak med hvaležnostjo in spoštovanjem tistih, ki so zaposleni v kritični infrastrukturi, saj ploskanje ni dovolj - potrebno jim je plačati za njihovo delo. Njene besede so požele stoječe ovacije, saj je bilo med občinstvom 2500 zaposlenih v kritični infrastrukturi.

HAIM
HAIM
Profimedia


Večina glavnih nagrad na britih je šla letos v roke ženskim ustvarjalkam: Little Mix so kot prva ženska zasedba prejele nagrado za najboljšo britansko skupino, Arlo Parks so razglasili za najbolj obetavno novo izvajalko, najboljša mednarodna skupina pa je postala ameriška sestrska zasedba HAIM.

Taylor Swift
Taylor Swift
Profimedia


Taylor Swift je kot prva ženska prejela nagrado za globalno ikono. Po navedbah prirediteljev si kantavtorica nagrado za globalno ikono zasluži zaradi svojega vpliva na svetovno glasbeno sceno, glasbenega repertoarja in dosedanjih dosežkov.

Harry Styles
Harry Styles
Profimedia


Harry Styles je za Watermelon Sugar prejel nagrado za najboljši britanski singel, Billie Eilish nagrado najboljšo mednarodno izvajalko, The Weeknd pa za najboljšega mednarodnega izvajalca.

Med nastopajočimi so bili skupina Coldplay, raper Rag'n'Bone Man in Dua Lipa. Britance pa je še posebej navdušil nastop Eltona Johna in Ollya Alexandra, ki sta interpretirala pesem It's A Sin.