Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Vsakih 15 minut ubijejo enega

kl, 16.04.2021 15:20:37

Danes obeležujemo Svetovni dan reševanja slonov. Več slonov, kot se letni rodi, jih je pobitih. Živil jih le še okoli 400.000.

Delite na:
Vsakih 15 minut ubijejo enega
Slone pobijajo, mar ne? Pixabay/Christine Sponchia

Največja kopenska žival, inteligentni, družabni in čustveni orjak z izjemnim spominom, izginja. Pravzaprav se ne zavedamo, kakšen privilegij imamo sedaj živeči ljudje, ki še lahko občudujemo slone v naravi. Naši otroci ali vnuki tega privilegija morda ne bodo več imeli.

Iz nekoč večmilijonske populacije v Afriki in Aziji smo ljudje uspeli v samo nekaj desetletjih njihovo število znižati na manj kot pol milijona - največ s krivolovom zaradi slonovine.

Sloni enriquepezgarre Pixabay.jpg
Prizori, kot je ta, bodo lahko kmalu le preteklost
Pixabay/enriquepezgarre

Sloni so ena ključnih vrst v naravi zaradi njihovega vpliva na okolje in rastlinje na območjih, kjer živijo. Njihova velikost in moč jim omogočata, da spreminjajo habitat, v katerem živijo - recimo z izkopavanjem jam za napajanje. So vitalnega pomena za širjenje nekaterih semen rastlin, katerih plodove jedo.

Čeprav je trgovina s slonovo kostjo, kot pravijo slonovini (v resnici ne gre za kosti, pač pa okle) v veliko državah prepovedana že od 80-ih let preteklega stoletja, pa še vedno slone zaradi nje pobijajo v velikem številu.

Med letoma 2006 in 2015 je bilo ubitih okoli 111.000 divjih slonov. V približno istem času je iz afriške divjine izginilo okoli 30 odstotkov slonov - tretjina. Po podatkih mednarodnega sklada za divjino (WWF - World Wildlife Fund) v Afriki dnevno pobijejo 55 slonov - enega vsakih 15 minut.

"Več afriških slonov je ustreljenih, kot rojenih," pravi Cath Lawson iz WWF. "Nihče ne želi odrasti v svetu brez slonov in ura za njihovo rešitev se izteka."

Populacija slonov si je sicer v nekaterih afriških državah v zadnjih letih zaradi zaščite malo opomogla, kljub temu pa so Slonokoščena obala, Gana, Gvineja, Gvineja-Bissau, Nigerija, Sierra Leone in Togo ostale brez domače populacije slonov v zadnjih 15-ih letih.

Sloni Gerhard G Pixabay.jpg
Slonice imajo mladiče poprečno vsakih osem let. Brejost traja dve leti.
Pixabay/Gerhard G

Praznovanje svetovnega dneva reševanja slonov je opomin človeštvu, da se zave svojih dejanj. Kako lahko pomagate vi? Tako da se pridružite ali finančno podprete organizacije, ki si prizadevajo za njihovo zaščito. Samo združeni bodo ljudje lahko nekaj naredili in ohranili ta dragocena bitja. In to je tudi cilj današnjega dneva.