hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Ne pustijo mu poiskati njegovih milijonov

kl/STA, 15.01.2021 18:15:10

Britanec je pred leti zavrgel trdi disk, na katerem je imel 7.500 bitcoinov. Zdaj, ko so ti vredni miilijone, bi rad preiskal mestno smetišče.

Delite na:
Ne pustijo mu poiskati njegovih milijonov
Bitcoini splet

Ko je James Howells leta nazaj kupil 7.500 bitcoinov, so bili ti takrat vredni le nekaj dolarjev. Kupljeno kriptovaluto je shranil na trdi disk in ta se mu je pozabljen valjal po predalu pisarniške mize. Ob čiščenju pisarne je disk, ki ga je za nameček še polil s pijačo, vrgel v smeti.

Prvič se je Howells na zavrženi disk spomnil,  leta 2017, ko je vrednost bitcoina prvič presegla 20.000 dolarjev. Danes je 1 bitcoin vreden skoraj 40.000 dolarjev in trdi disk bi bil tako vreden kar 300 milijonov dolarjev oz. skoraj 250 milijonov evrov.

Howells zato želi preiskati smetišče v upanju, da bo izgubljeni kripto zaklad našel. A mu nasprotuje mestni svet Newporta, ki poudarja, da je kakršno koli izkopavanje na smetišču prepovedano z zakonodajo. Obenem bi lahko stroški kopanja po smetišču in hranjenja ter obdelave odpadkov dosegli milijone funtov, pri čemer ni nikakršnega zagotovila, da bi disk dejansko našli ali da bi še deloval.

Poleg tega tudi menijo, da bi premetavanje smetišča imelo zelo negativne posledice na okolje.

Že v leta 2017 je skušal Howells mestne svetnike prepričati z nagrado; če bi disk našel, bi mestu odstopil 10 odstotkov teh sredstev. Sedaj pa je pripravljen ponuditi še več, in sicer 25 odstotkov v smeteh zakopanega zaklada.

Howells sicer verjame, da iskanje ne bi bilo tako zahtevno, kot si bi lahko kdo mislil. Ker natančno ve, kdaj je disk odvrgel, bi ekipa strokovnjakov po njegovem lahko hitro zožila območje iskanja.