favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Umrl je Tadej Dejvi Hrušovar

Sonja Javornik, 05.12.2020 11:25:03

Slovo glasbenega velikana

Delite na:
Umrl je Tadej Dejvi Hrušovar
Tadej Dejvi Hrušovar. Zaklop
Danes ponoči je v izolski bolnici umrl Tadej Dejvi Hrušovar - eden največjih v zgodovini slovenske popularne glasbe.
Slovenski pevec in skladatelj več kot 400 legendarnih uspešnic kot so Dan ljubezni, Pesem za dinar, Enakonočje. Vsak je sam, ... je imel že dolgo težave s sladkorno boleznijo, v zadnjem času težave s pljuči, nazadnje pa je dobil še covid. Iz Ljubljane so ga v torek peljali v Izolo.
Čeprav ni bil več na raspiratorju in se je zdelo, da mu gre na bolje, je bil očitno že preveč izmučen od njega, tako da nas je 73-letni glasbenik po 56-letni karieri zapustil.
Dejvi je glasbeno pot začel leta 1964 v celjskem ansamblu The Fellows, dve leti kasneje pa se je pridružil Belim vranam. Po razpadu te zasedbe je ustanovil skupino Pepel in kri, ki se je v zgodovino zapisala že v prvem letu, ko je Jugoslavijo zastopala na Evroviziji z Dejvijevo skladbo Dan ljubezni.
Pepel in kri, s katero je imel zadnji nastop lani septembra (preostali pevci so sicer imeli še dva nastopa po tem brez Dejvija, ki je bil že bolan), je bila izjemno priljubljena zasedba po celi nekdanji Jugoslaviji in so jo mnogi glasbeniki uporabili za spremljevalne glasove, na Splitskem festivalu so nekaj let redno peli vsem izvajalcem, pa še sami navduševali s svojimi pesmi. Tako so Totu Cotugnu za Evrovizijo v Zagrebu leta 1990 predlagali, da prav Dejvijeve pevce vzame za spremljavo in zagotovo so tudi močni in ubrani glasovi Pepela in kri pesmi Insieme: 1992 pripeli zmago.
Dejvi je v zakonu z Ditko Haberl, ki je tudi bila pevka tako pri Belih Vranah kot skupini Pepel in kri, dobil sina in hči, v kasnejši zvezi pa še dva sinova. Po vnukinji je bil že pradedek.
Njegova kri torej ostaja z nami, od pepela pa se bomo poslovili ... Ampak brez skrbi - njegove pesmi bomo peli večno! Čeprav so ga - tudi zaradi trdega karakterja - pogosto spregledali in žal ni doživel, da bi mu pripravili kakšno Poletno noč ali drugo prireditev v njegovo čast, je dejstvo, da so njegove pesmi že zasidrane v našem DNK in da bo Dejvi z nami ostal za vedno!
Zato: hvala, Dejvi, za vse čudovite pesmi, ki si jih delil z nami!