reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kako bodo cepili Britanci?

kl, 02.12.2020 19:57:23

Medtem, ko pri nas načrt cepljenja še pripravljamo, je Velika Britanija,ki je kot prva država na svetu odobrila cepivo proti Covidu-19, takšen načrt že objavila.

Delite na:
Kako bodo cepili Britanci?
Velika Britanija je prva tlakovala pot za množično cepljenje proti Covidu-19 bbc.co.uk

Prvi bodo na vrsti starejši od 80 let, delavci v domovih za ostarele in zdravstveni delavci na "prvi bojni črti", je objavil britanski komite za cepljenje in imunizacijo. Nato jim v petletnih starostnih razmikih sledijo ljudje vse do 50. leta starosti.

Na tretjem mestu so poleg oseb, starejših od 70 let tudi vsi, ki so klinično gledano izjemno ranljivi, čeprav natančne razlage, katere bolezni ali zdravstvena stanja sodijo v to kategorijo še ni.

Med prednostne sodijo tudi vsi med 16. in 64. letom starosti, ki imajo pridružene bolezni ali stanja, za katere obstaja visoka nevarnost težavnega obolenja ali smrti.

Lista prednosti po mnenju komiteja predstavlja 99 odstotkov "smrti, ki jih lahko s cepljenjem preprečimo". S spiska so zato namerno izpustili nekatere tvegane poklice, kot so naprimer učitelji ali vozniki v javnem prevozu. Bo pa v morebitni drugi fazi množičnega cepljenja narejen tudi prioritetni spisek poklicev, so dodali.

Tisti, ki so uvrščeni na sedanjo prioritetno listo bodo prejeli cepivo proizvjalaca Pfizer/BioNtech, ki ga je država odobrila kot prvega, pričakujejo pa, da bo v kratkem potrdila tudi cepivo Moderne in domače cepivo Oxford/AztraZenice. S tema cepivoma bodo predvidoma cepili tiste na naslednji priortitetni lestvici.

"V tem trenutku imamo še zelo omejene podatke o tem, kako naj bi potekalo cepljenje odraščajočih in mlajših otrok," so sporočili iz britanskega komiteja.

Britanski zdravstveni minister Matt Hancock.jpg
Britanski zdravstveni minister Matt Hancock je takole pokazal svoje veselje nad odobritvijo cepiva
splet

Na vprašanje, ali bodo s cepljenjem lahko začeli kmalu, je britanski minister za zdravje Matt Hancock dejal: "Da. Cepivo bo pripravljeno že v začetku naslednjega tedna. To je krasna novica."

O tem, kako bodo cepljenje v praksi izvedli, pa bodo britanske oblasti prebivalce natančneje obveščale v naslednjih dneh.

Cepljenje z brezplačnim cepivom bo prostovoljno organizirali pa ga bodo v javnih in zasebnih bolnišnicah, centrih za cepljenje ter zasebnih lekarnah in ambulantah.

Okoli 50 bolnišnic je že pripravljenih na začetek cepljenja, centre za cepljenje pa bodo odprli tudi v konferenčnih centrih in na športnih stadionih.

Ocenjujejo, da bodo v mrežo cepljenja lahko, ko bo cepiva dovolj, tedensko poslali milijon doz.

Pfizer/BioNtechovo cepivo morajo prejemniki dobiti v dveh dozah v razmaku treh tednov.