Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Umrl je oče "Kvizkoteke"

kl, 01.12.2020 14:54:21

Tvorec enega najbolj priljubljenih televizijskih kvizov v nekdanji Jugoslaviji, Lazo Goluža, se je poslovil v 85. letu starosti.

Delite na:
Umrl je oče "Kvizkoteke"
Lazo Goluža in Kvizko splet

ABCD vprašanja, igra asociacije, igra detekcije in Kvizko - to so pojmi, ki so mnogim ljubiteljem kvizov iz časov nekdanje skupne države ostali v večnem spominu. Kvizkoteka je bil legendaren kviz, ki so ga na takratni Televiziji Zagreb, kasneje hrvaški nacionalni televiziji HRT predvajali kar 15 let - od 1980 do 1995. "Izumil" pa ga je legendarni novinar in urednik Lazo Goluža.

Kvizkoteka pa ni bil njegov edini kviz, v bogat izbor sodijo še kvizi "Številke in črke", "Peščena ura" in "Tri, dva, ena ..." in "Kolo sreče", ki so se zgledovali po priljubljenih kvizih drugod po svetu, pa tudi tekmovalno družabne oddaje, kot so bila "Jadranska srečanja", ki so se zgledovale po takrat priljubljenih Igrah brez meja.

Lazo Goluža je diplomiral iz primerjalne književnosti in italijanščine na Filozofski fakulteti v Zagrebu, kmalu po študiju pa je s kolegom ustanovil satirični časopis "Paradoks".

Lazo Goluža in Oliver Mlakar.jpg
Lazo Goluža in Oliver Mlakar
splet

Na hrvaški televiziji se je zaposlil leta 1967 in tam ostal do upokojitve leta 2002. Po upokojitvi pa je pomagal tudi pri postavljanju licenčnega kviza "Kdo želi biti milijonar" na nacionalni, ter novih sezon Kvizkoteke na komercialni televiziji Nova TV, ki jo je tako kot prvo serijo vodil popularni voditelj Oliver Mlakar. Nove spizode Kvizkoteke, ki so jih pričeli predvajati leta 2006 popularnosti prve niso več dosegle, zato so kviz po letu dni umaknili iz programa.

Lazo Goluža je umrl danes, v 85-letu starosti v Zagrebu.