Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Rdeče pentlje danes pripenjamo na daljavo

sta/kl, 01.12.2020 13:04:53

Epidemija Covida-19 je zasenčila tudi svetovni dan boja proti AIDSu in preventivo za preprečevanje širjenja okužbe z virusom HIV.

Delite na:
Rdeče pentlje danes pripenjamo na daljavo
Rdeča pentlja simbolizira Svetovni dan boja proti AIDSu splet

Nekateri se morda še spominjate, kako je virus hiv, podobno kot danes koronavirus presenetil in prestrašil človeštvo v 80-ih in 90-ih letih prejšnjega stoletja. Virus, ki se prenaša predvsem z nezaščitenimi spolnimi odnosti, je v marsičem vplival na naše obnašanje v spolnosti in razumevanje spolno prenosljivih bolezni, podobno kot korona virus danes spreminja naše dojemanje okužb z virusi, obnašanje ob okužbi in načine preprečevanja širjenja virusov.

Na prvi decembrski dan obeležujemo svetovni dan boja proti AIDSu, bolezni, ki jo povzroča virus hiv, ki ga simbolizira rdeča pentlja. Letos pentljo zaradi epidemioloških razmer, ki so okrnile tudi dostop do preventivnih programov, pripenjamo na daljavo, so zapisali na NIJZ.

Na svetu živi približno 38 milijonov oseb, ki so okužene s hivom, letno pa jih zaradi hiva oz. aidsa umre okrog 690.000.

V Sloveniji so letos do vključno 20. novembra zabeležili 28 novih diagnoz okužbe s hivom, kar je šest manj kot v celem letu 2019 in manj kot v kateremkoli letu v obdobju zadnjih desetih let, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Šest okužb je bilo med ženskami in 22 med moškimi. Pri slednjih jih je bilo 12 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar je najmanj v zadnjih desetih letih.

Zdravljenje je najboljša preventiva za preprečevanje širjenja okužbe s virusom hiv v družbi. Učinkovito zdravljene osebe imajo namreč nezaznaven virus v krvi in niso več kužne, torej virusa ne prenašajo.

"Relativno nizko število novih diagnoz in poznih diagnoz okužbe s hivom med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, je predvidoma posledica uspehov kombinirane preventive, predvsem dostopnosti testiranja in spremenjene kulture testiranj ter takojšnjega zdravljenja po diagnozi okužbe. Zgodnje zdravljenje je uspešnejše, izboljša kakovost in pričakovano trajanje življenja ter preprečuje prenos okužbe s hivom," ocenjuje Irena Klavs z NIJZ.

Aids, HIV.jpg
Tomažič: Londonski primer ozdravitve okuženega s hivom še ni čisto zanesljiv
Profimedia

Manj testiranj na hiv zaradi covid krize

Prof. dr. Janez Tomažič iz infekcijske klinike pa opozarja, da se je zaradi epidemije zelo zmanjšalo število novih testiranj. V ambulanti ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer se je bilo mogoče na okužbo s HIV-om anonimno, brezplačno in brez napotnice testirati vsak ponedeljek, so pred epidemijo tedensko testirali od 30 do 40 oseb, med epidemijo pa le okoli 10. "To se nam bo poznalo v prihodnjih letih," je za nacionalni radio povedal dr. Tomažič.

Čim hitrejši diagnostika in začetek terapije namreč pomenita boljše učinke zdravljenja in obvladovanja okužbe. Poleg tega je zdravljenje najboljša preventiva za preprečevanje širjenja okužbe v družbi. Učinkovito zdravljene osebe imajo namreč nezaznaven virus v krvi in niso več kužne, torej virusa ne prenašajo.