Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Knjiga leta na knjižnem sejmu je Plan B

STA, 27.11.2020 19:01:59

Knjiga Boštjana Videmška o boju posameznikov z največjo nevarnostjo, ki grozi človeštvu, priča o tem, da se lahko marsikaj spremeni na bolje, če se ljudje tako odločijo.

Delite na:
Knjiga leta na knjižnem sejmu je Plan B
Plan B plan-b.jpg

Prejemnica naslova knjiga leta 2020 - velike nagrade Slovenskega knjižnega sejma (SKS) je knjiga Boštjana Videmška Plan B. Delo s podnaslovom Pionirji boja s podnebno krizo in prihodnost mobilnosti, ki ga je ustvaril s fotografom Matjažem Krivicem, priča o tem, da se lahko marsikaj spremeni na bolje, če se ljudje tako odločijo, piše v utemeljitvi.

Za knjigo novinarja Videmška, ki je izšla pri Založbi UMco, je glasovalo 913 obiskovalcev spletnega SKS. Skupno število oddanih glasov je bilo 3017, so sporočili organizatorji.

"Odličen program za prihodnost"

Plan B prinaša zbirko zgodb o nenavadnih in trmastih vizionarjih, ki se vsak po svoje spopadajo s podnebno krizo. "Ko spreminjajo življenje mest, otokov in držav, ne varujejo le podnebja, ampak življenje ljudi v teh krajih spreminjajo na bolje. Ko začnejo ljudje razmišljati in delovati v korist narave in zelene prihodnosti, se hkrati zgodi nekakšen sociološki fenomen: ne pozdravi se le narava, ampak bolj človeški in solidarni postanejo tudi medsebojni odnosi. Znova se kot v kakšnem romanu Čehova vzpostavi pojem - dober človek," je v obrazložitvi zapisala žirija. Plan B je označila za pomembno knjigo, oziroma "odličen političen program za prihodnost".

Boštjan Videmšek.jpeg
Boštjan Videmšek
splet

"Zdaj je čas, zadnji čas za akcijo," opozarja Videmšek
Kot je dejal Videmšek ob prejetju nagrade, je nagrade v času pandemije, ki je med drugim ukradla tudi ogromno temeljne pozornosti, vesel. Pomembno se mu zdi, da so bralke in bralci za knjigo leta "v času grobih napadov na novinarstvo in drvenja v post-faktični svet glasovali za novinarsko, stvarno knjigo." Knjiga o boju s podnebno krizo, ključno fronto človeštva, je po avtorjevih besedah "krik k pozornosti". Kot opozarja: "Zdaj je čas, zadnji čas, za akcijo."

Ostali nominiranci
Za nagrado so bili poleg Plana B nominirani še strip Zorana in Ivana Smiljanića Črni plamen (založba ZRC), priročnik Mihe Kovača Berem, da se poberem (Mladinska knjiga), strokovna monografija Jožeta Pirjevca Partizani (Cankarjeva založba) in biografija Rac, ki jo je napisala Petra Pogorevc (Beletrina).

Letošnja žirija v sestavi Tone Smolej, Vlasta Vičič, Nina Kožar, Irena Štaudohar in Domen Fras po besedah predsednika Smoleja ni imela lahkega dela, saj so založbe predlagale več kot 70 knjig, sama pa je dodala še nekaj naslovov. Skladno s pravilnikom je izbrala knjige štirih različnih žanrov. Ker je zaznala veliko kakovostnih naslovov iz humanistike, se je odločila, da bo v tej zvrsti nominirala dve knjigi, in sicer Plan B in Pirjevčevo monografijo. Z nominacijo stripa Črni plamen se je žirija spomnila stoletnice požiga Narodnega doma v Trstu. Ker je poslanstvo nagrade tudi v promociji branja, je izbrala Kovačev priročnik Berem, da se poberem, zaradi izjemne kulturološke vrednosti pa je nominirala še biografski roman Rac.

Posebno priznanje Gigafidi 2.0

Na knjižnem sejmu so poleg velike nagrade SKS podelili še posebno priznanje za e-založništvo, ki so ga namenili korpusu pisne standardne slovenščine Gigafida 2.0, ki ga upravlja Center za jezikovne vire in tehnologije.

Nagrada Knjiga leta je v sedmih letih, odkar so jo po besedah predsednika projekta Luka Novaka obudili v prenovljeni podobi, postala ena najbolj prepoznavnih nagrad. Kot je dejal, so ponosni, da nagrada združuje strokovnost in priljubljenost, saj zmagovalko izberejo obiskovalci sejma, ki so to letos storili na spletu. S podelitvijo posebnega priznanja za dosežke na področju elektronskega založništva pa nagrada že od začetka posega tudi v e-sfero, ko odlikuje najbolj domišljene projekte digitalnih vsebin za promocijo knjig in branja.