Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Bruce Lee bi bil star 80 let

kl, 27.11.2020 15:27:05

Ena največjih ikon dvajsetega stoletja, mojster kung-fuja, ki je slavo te borilne veščine ponesel v svet, bi danes bil star 80 let.

Delite na:
Bruce Lee bi bil star 80 let
Bruce Lee splet

Skoraj ni bilo dečka, pa tudi kakšne deklice, ki si v kinematografih ne bi kdaj ogledal vsaj kakšnega filma s slovitim Bruce Leejem in se potem na poti domov "spopadal" z nevidnim sovražnikom ali prijatelji, uporabljajoč gibe in kretnje, ki jih je videl v filmu, ali pa si skrivaj izdelal nunčake in si z njimi prislužil kakšno buško, ko jih je poskušal vrteti tako spretno kot Bruce Lee.

Borec in filozof

Čeprav je veljal za hongkonškega igralca, se je Lee Jun-fan, kot je bilo njegovo pravo ime, rodil v San Franciscu, v Hong Kong pa se je s starši preselil, je imel tri mesece. Rojen je bil v letu Zmaja, kar po kitajskem horoskopu prinaša srečo.

Že kot otrok in mladostnik je nastopil v nekaj filmih hongkonške produkcije, vendar je njegova prva ljubezen bil kung-fu. V šoli se je Bruce večkrat zapletel v težave zaradi svoje ljubezni do borbe. In starši so ga, ko je imel 19 let, iz strahu, da ne bo imel težav s hongkonško policijo, poslali študirat v ZDA.

Tam pa je kmalu pustil šolanje in odprl svojo lastno šolo kung-fuja. Lee je bil začetnik novega, lastnega stila te borilne veščine, ki je postala znana kot Jeet-Kune-Do, "način prestrezanja pesti".

Kasneje je šolanje nadaljeval in končal študij filozofije. O borilnih veščini in filozofiji borbe je napisal tudi knjige, ki niso omejene samo na kroge blizu borilnim veščinam. Bruce Lee je verjel, da vsako znanje na koncu vodi s samospoznavanju in večkrat poudarjal, da je njegova pot do samospoznanja bila borilna veščina.

"Ne molite za lahko življenje. Molite za moč, da boste lahko vztrajali v težkem." (Bruce Lee)

Poleg šole borilnih veščin pa je navezal stike tudi s filmskimi producenti in kmalu je začel dobivati tudi prve vloge v ameriških televizijskih filmih in nadaljevankah. Ena prvih večjih je bila vloga lika po imenu "Kato", s katero je eno sezono nastopal v seriji o Batmanu.

Pot k slavi

Ko se je vrnil v Hong Kong, je ugotovil, da je serija v njegovem domačem mestu izredni priljubljena prav zaradi njegove vloge. In kmalu je začel sodelovati tudi s tamkajšnjim filmskim studijem ter leta 1971 posnel svoj prvi film "The Big Boss", ki je bil huronska uspešnica.

Bruce_Lee_Walk_of_fame.jpg
Zvezda Brucea Leeja na Pločniku slavnih v Hollywoodu
wikipedia

Njegov naslednji "Pobesnele pesti" je doživel še večji, tudi mednarodni uspeh in pot navzgor je bila zanj širom odprta.

Pri naslednjem filmu, Na zmajevi poti (1972), je sodeloval kot igralec, scenarist in režiser ter koreograf borilnih prizorov. Njegov zadnji film pa je bil V zmajevem gnezdu (1973).

Zadnjega filma ni dočakal, tako kot sin ...

Tega filma Bruce Lee nikoli ni dočakal. 20. julija 1973 bi moral oditi na večerjo z igralcem Georgeom Lazenbyjem, vendar se je že popoldne pritoževal nad glavobolom, zato je odšel na počitek. Nikoli več se ni prebudil. Star je bil 32 let.

Ob njem je pokopan tudi njegov sin, Brandon, ki se je prav tako ukvarjal s kung-fujem in je umrl na snemanju filma Vran, ko ga je po nesreči s pravim namesto umetnim nabojem ustrelil soigralec.

Spremenil je pogled Zahodnjakov na Kitajce

Bruce Leejevi filmi so poleg promocije kung-fuja tudi spremenili pogled zahodnega sveta na Kitajsko in Kitajce. Do takrat so igralci kitajskega ali vzhodnoazijskega porekla, ki so nastopali zahodnjaških film, večinoma upodabljali odvisnike od opija ali pretkane goljufe, Bruce Lee pa je s svojo gibčnostjo in izklesanim telesom borca spremenil način, na katerega so Zahodnjaki začeli gledati na Azijce.

Bil je tudi prva superzvezda filma azijskega porekla.

Čeprav so vsi njegovi največji filmi bili posneti v Hong Kongu, pa si je Bruce Lee prislužil zvezdo na Pločniku slavnih v Hollywoodu in s tem še potrdil svoj status svetovne filmske zvezde.

V Hongkongu so ob obletnici njegovega rojstva izdali kolekcijo 12-ih znamk z Bruce Leejevo podobo.