bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Jok, veselje in solzivec na pogrebu nogometnega Boga

kl, 27.11.2020 10:27:55

Le okoli dva ducata sorodnikov in najožjih prijateljev se je udeležilo pokopa Diega Maradone, milijoni pa so se poslovili od njega pred tem.

Delite na:
Jok, veselje in solzivec na pogrebu nogometnega Boga
Pogreb Diega Maradone splet

Krsto z Maradoninimi posmrtnimi ostanki, ovito v argentinsko zastavo in pokrito z nogometno majico z Diegovo "zaščitno" 10-ko, je na poti od predsedniške palače do pokopališča pospremilo na desetine, če ne celo stotine tisoče ljudi. Medtem, ko so nekateri jokali, so drugi prepevali in skandirali.

diego-maradona, pogreb
Pogreb Diega Maradone
splet

"Če ne skačeš, si Anglež," je bilo slišati množico na posameznih mestih ob cesti, po kateri se je vila pogrebna povorka. Ta vzklik je bil eden najbolj priljubljenih pri Argentincih in spomin na tekmo leta 1986, ko je Diego Maradona z "golom stoletja" odločil tekmo in popeljal svojo reprezentanco v finale, v katerem so kasneje premagali takratno Zahodno Nemčijo ter postali svetovni prvaki. Hkrati je ta zmaga za mnoge Argentince predstavljala simbolično maščevanje Veliki Britaniji za poraz v 10-tedenskem vojaškem spopadu, znanem kot Falklandska vojna, štiri leta poprej.

diego-maradona, pogreb
Pogreb Diega Maradone
splet

Na nekaterih mestih vzdolž poti je po poročanju tamkajšnjih medijev morala posredovati tudi policija s palicami, solzilcem in celo z gumijastimi naboji, ko so se množice želele preveč približati avtomobilu s krsto.

"Mirno smo čakali v vrsti in nenadoma je policija začela streljati," je za BBC povedal eden od udeležencev. "Noro .... Želel sem se samo posloviti od Diega," je dodal.

diego-maradona, pogreb
Pogreb Diega Maradone
splet

Motorizirani sprevod je truplo Diega Maradone prepeljal do pokopališča Bella Vista, kjer sta pokopana njegova starša, tam pa se je poslednjič od njega poslovila le majhna skupina najožjih družinskih članov in prijateljev.

Pogreb nogometnega velikana tako ni bil samo slovo od superzvezde, pač pa slovo od osebe, ki je veljala za nacionalni simbol, moža, ki je Argentino proslavil in konec koncev tudi človeka, ki je mnogim Argentincem bil, kljub njegovim slabostim, vzor.

diego-maradona, pogreb
Pogreb Diega Maradone
splet

Napoli se je od Diega poslovil z zmago

Od velikega Maradone so se na svojstven način poslovili tudi nogometaši italijanskega nogometnega kluba Napoli, kjer je Diego igral sedem let in ga "spremenil" v enega najmočnejših italijanskih klubov. Na sinočnji tekmi proti hrvaški Rijeki so vsi nogometaši nosili modro-bele drese, majice s številko 10 in z napisom Maradona ter črne trakove okoli nadlahti. Pred stadionom, ki je bil zaradi pandemije zaprt za gledalce, pa se je zbrala množica ljudi, ki je navdušeno skandirala: "Diego! Diego!"

Italijansko moštvo je na tekmi v okviru Lige Evropa spomin na svojega bivšega člana obeležilo na najlepši možni način, z zmago 2:0.

diego-maradona, pogreb
Tekma Napoli - Rijeka
splet