900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Tudi papeža kritizirali zaradi nenošenja mask

kl, 28.10.2020 17:30:44

"Ali res želite biti kot Trump?" je v pismu papežu zapisal jezuit in novinar Thomas Reese in ga kritiziral zaradi nenošenja zaščitne maske.

Delite na:
Tudi papeža kritizirali zaradi nenošenja mask
Papež Frančišek splet

Kot poroča britanski portal Guardian, papežu predstavniki Cerkve očitajo, da bi moral biti zgled, hkrati pa varovati lastno zdravje.

Ob srečanju rimskega pontifa s španskim premierjem v Vatikanu nobeden od njiju ni nosil maske na javnem delu srečanja. Čeprav je Pedro Sanchez ob prihodu nosil masko, sta oba moža in njuno spremstvo sneli maske pred in po zasebnem srečanju.

Prejšnji teden je papež Frančišek med molitvijo v Rimu sicer imel masko, vendar je bilo to šele drugič, da si jo je nadel. 

Tudi med običajno tedensko avdienco v Vatikanu je njegov obraz ostal nepokrit in ob koncu se je pozdravil z nadškofi, se z njimi rokoval in se z vsakim pogovarjal na ne-varni razdalji. Vsi so bili brez mask.

Poročevalec iz Vatikana, Robert Mickens, je na twitterju objavil "zelo vznemirjujočo" fotografijo papeža brez maske, na katerem se je srečač z množico ljudi, ki so ob pogovoru z njim snemali maske, prav tako pa je na tem srečanju poljubljal roke na novo posvečenim duhovnikom.

V Vatikanu so sicer sprejeli predpis, ki določa nošenje mask v zaprtih prostorih in na prostem, kjer ni mogoče zagotoviti varne razdalje med ljudmi.

Kar trinajst od 113-ih švicarskih gardistov, papeževe osebne straže, je v preteklih dveh tednih bilo pozitivnih na na novi koronavirus. Skupaj so v Vatikanu, kjer stalno živi okoli 800 ljudi, doslej zabeležili 27 primerov okužbe.

Sedaj 83-letnemu papežu so kot najstniku zaradi bolezni odstranili eno pljučno krilo, zato bi bil v primeru okužbe z virusom Sars-Cov-2 zelo ogrožen v primeru zapletov.

Pretekli teden je jezuit in novinar Thomas Reese papežu napisal odkrito odprto pismo, v katerem je med drugim zapisal, da bi papež moral "bolje vedeti, kaj počne" in naštel šest razlogov, zakaj bi Frančišek moral nositi masko. 

"Kot kristjan, sploh pa papež, ste obvezani k temu, da svetu služite za vzgled. Trenutno pa je ta vaš zgled slab," je napisal Reese.

"Vi ste šef. Morali bi slediti pravilom, ki ste jih postavili. Ko se duhovščina postavi nad pravila, se to imenuje klerikalizem in je greh, ki ste ga glasno ožigosali."

"Ali res želite biti kot Trump?" je v pismu še zapisal Thomas Reese.

Austen Ivereigh, papežev biograf, medtem pravi, da se Frančiškovo nošenje maske "razvija"

"Očitno poskuša ustvariti ravnovesje. Želi ostati odprt in dostopen, pri čemer ohranja socialno distanco. Vsak poskuša najti lastno ravnotežje, vendar se zavedam, da je papež pri tem manj odgovoren, kot bi nekateri želeli.," pravi.

Tudi on je prejšnji mesec obiskal papeža, pri čemer noben od njiju ni nosil maske. "So mi pa izmerili temperaturo. Zelo so bili previdni," pravi Ivereigh in dodaja, da je papež v "izvrstni formi".