GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Živila za zdravo in sijočo kožo

Karmen Klinc, 02.08.2019 08:00:00

S pravilno prehrano do lepe kože.

Delite na:
Živila za zdravo in sijočo kožo
lepa koža Dreamstime

Prehrana je za zdravje zelo pomembna. Če jemo nezdravo, to prej ali slej privede do težav z metabolizmom, povečanjem telesne mase, celo do poškodb notranjih organov, kot so jetra in srce. Seveda pa hrana vpliva tudi na največji človeški organ, to je koža. Ker je tudi znanje o prehrani in zdravju napredovalo, znanstveniki zagotavljajo, da to, kar vnesemo v svoje telo, pomembno vpliva na zdravje in staranje kože.

Predstavljamo vam živila, s katerimi bo vaša koža sijoča in zdrava.

1.    Mastne ribe
Ribe, kot so losos, sardele ali skuša, so odlične za zdravo kožo, saj so bogat vir maščobnih kislin omega-3, ki jih koža potrebuje za prožnost in vlažnost. Če vam v telesu primanjkuje omenjenih maščob, lahko vaša koža postane suha. Poleg tega te maščobne kisline zmanjšujejo vnetja, rdečico in celo akne. Koža je ob zadostnem vnosu maščob omega-3 tudi manj občutljiva za škodljive sončne žarke. Nekatere študije kažejo celo, da se lahko z ribjim oljem borite proti vnetnim in avtoimunskim boleznim, kot sta luskavica in lupus. Z ribami boste svojemu telesu zagotovili tudi vitamin E, ki je za kožo eden najpomembnejših antioksidantov. Vitamin E je bistvenega pomena za zaščito kože pred poškodbami zaradi prostih radikalov in vnetja. Poleg tega ribe vsebujejo cink, to je mineral, ki je pomemben za uravnavanje vnetij, nastajanje novih kožnih celic in splošno zdravje kože. 

Losos
Losos
Dreamstime


2.    Avokado
Avokado vsebuje veliko zdravih maščob, ki koristijo številnim funkcijam v telesu, vključno z zdravjem kože. Oskrba s temi maščobami je bistvenega pomena za to, da koža ostane prožna in navlažena. Avokado vsebuje tudi spojine, ki lahko zaščitijo kožo pred poškodbami, ki jih povzroča sonce, to je pred vplivi, ki povzročajo nastajanje gub in staranje kože. Avokado je tudi dober vir vitaminov E in C.

3.    Orehi 

Orehi
Orehi
Dreamstime

Orehi so odličen vir esencialnih maščobnih kislin, ki jih telo samo ne more proizvesti. Z maščobami omega-3 in omega-6 so bogatejši od večine drugih oreščkov. Poleg teh vsebujejo tudi druga hranila, ki jih koža potrebuje za pravilno delovanje in zdravje, kot so cink, vitamin E, vitamin C in selen. 

4.    Brokoli

Brokoli
Brokoli
Dreamstime

Brokoli je poln vitaminov in mineralov, pomembnih za zdravje kože, vključno z vitaminoma A in C. Vsebuje lutein, karotenoid, ki deluje kot betakaroten. Lutein ščiti kožo pred oksidativnimi poškodbami, ki jo izsušujejo in povzročajo gube. Cvetovi brokolija vsebujejo tudi spojino sulforafan, ki se ponaša z nekaterimi izjemnimi koristnimi učinki. Je močno zaščitno sredstvo proti poškodbam, ki jih povzroča sonce, in celo varuje pred kožnim rakom. 

5.    Temna čokolada
To je odličen izgovor za uživanje čokolade. Učinki kakava na kožo so namreč zelo koristni, torej mit, da čokolada ni dobra za kožo, ne drži! Po nekaj tednih uživanja kakava v prahu z visoko vsebnostjo antioksidantov bo vaša koža bolj hidrirana in sijoča. Tudi manj občutljiva za sončne opekline, poleg tega bodo gube manj vidne, saj bo koža bolje prekrvljena. Pri izbiri čokolade pazite le, da bo temna, z vsaj 70 odstotki kakava, ter z dodano minimalno količino sladkorja.   

Temna čokolada
kakav
Dreamstime


6.    Rdeče vino

Vino
vino
Dreamstime

Rdeče vino vsebuje spojino resveratrol, ki jo sicer vsebujejo lupine rdečega grozdja. Resveratrol je antioksidant, ki ima 20-krat močnejšo antioksidativno moč kot vitamin C in tako učinkovito zavira posledice delovanja prostih radikalov. Na naše celice deluje neposredno, s tem pa močno prispeva k njihovi boljši regeneraciji, zmanjša njihovo odmiranje ter izboljšuje njihovo presnovo, kar pomeni, da upočasnjuje procese staranja kože. Seveda priporočamo, da rdeče vino uživate v zmernih količinah, saj ima zaradi alkohola prekomerno pitje lahko tudi številne negativne učinke. 

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 30, 19. 7. 2019