kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Ženski hormoni zahtevajo prava živila

Tina Lucu, 18.03.2020 20:00:37

Ne glede na to, ali gre za akne, utrujenost, intenzivne simptome PMS - ja, ali menopavzo, je to lahko povezano s hormoni oziroma njihovim neravnovesjem. Čeprav se je v resnejših primerih vedno priporočljivo pogovoriti z zdravnikom, da vam morda predpiše kakšna zdravila, ni odveč vedeti, da obstajajo živila, ki lahko zadržijo ženske hormone pod nadzorom.

Delite na:
Ženski hormoni zahtevajo prava živila
ženska Profimedia

 Strokovnjaki za prehrano za optimalno hormonsko zdravje priporočajo veliko hrane rastlinskega izvora, medtem ko se je nekaterim živilom treba izogibati, ker lahko motijo naravno ravnovesje hormonov. 

Pomembno vlogo pri delovanju hormonov imajo jetra, zato moramo paziti, da jemo hrano, ki jih ne obremenjuje in ne povzroča neravnovesja. V vsakem primeru se je treba izogibati transmaščobam, rafiniranemu sladkorju, alkoholu in kofeinu.

profimedia-0010378642.jpg
kurkuma
Profimedia

Stres

Poleg same prehrane lahko na hormonsko ravnovesje ali neravnovesje močno vpliva tudi stres. Stres namreč zvišuje raven kortizola, zaradi česar pogosto jemo nezdravo hrano, ki povzroča »hormonski krah«. Za obvladovanje stresa so uporabne tehnike, kot so meditacija, telesna vadba, dihanje, preživljanje prostega časa v naravi … Sicer pa vam predstavljamo devet živil, ki lahko pomagajo pri hormonskem neravnovesju.

Sadje z manj sladkorja

Jagodičasto sadje je izjemno zdravo, saj ne vsebuje veliko sladkorja, povrhu vsebuje veliko snovi, ki pomagajo uravnavati hormone v telesu. Borovnice, maline in robide so bogate z antioksidanti, ki ščitijo naše celice pred poškodbami in ohranjajo zdravje tkiva. Dodate jih lahko v solate, napitke ali jih jeste same.

hormoni
hormoni
Profimedia

Kodrasta zelenjava

Čas je za brokoli! Ne glede na to, ali ga imate radi ali ne, brokoli je odlična zelenjava, ki jo je vsekakor treba dodati na jedilnik, enako velja za cvetačo, zelje, brstični ohrovt in ohrovt. Kodrasta zelenjava je znana kot hormonsko čistilo, ker pomaga telesu pri odpravljanju odvečnih estrogenov.

Laneno seme

Druga zdrava možnost, ki jo lahko vključite v svojo prehrano, so lanena semena. Možno jih je uporabljati na več načinov - v muslijih, ovsenih kosmičih, smutijih … Vsebujejo tudi posebne fitokemikalije - lignane, ki pomagajo pri uravnavanju estrogena.

hormoni
hormoni
Profimedia

Blitva in druga zelena listnata zelenjava

Pomanjkanje železa je zelo pogosto pri ženskah v obdobju njihovega reproduktivnega življenja, kar lahko pomembno vpliva na raven hormonov. Zato je zelo pomembno, da svojo prehrano obogatite z zelenjavo, kot sta blitva in špinača, in sadjem, kot so češnje, saj poleg železa vsebujejo tudi vitamin C, ki pomaga pri absorpciji železa.

Oreščki 

Oreščki so zelo okusni in izjemno zdravi prigrizki, lahko jih dodate v pecivo, zajtrk ali jih jeste kot prigrizek. So odličen vir maščobnih kislin omega-3 in polifenolov. Polifenoli imajo pomembno vlogo proti prostim radikalom in pri zaščiti našega srčno-žilnega sistema.

Kurkuma 

Kurkuma je odlična za zdravje jeter, ne glede na to, ali jo dodamo hrani kot začimbo ali v obliki prehranskega dodatka. Spodbuja razstrupljanje telesa in tako pomaga ustvariti hormonsko ravnovesje.

Riževo, mandljevo ali kokosovo mleko

Če imate težave s hormoni, kravje mleko ni priporočljivo, odlična alternativa pa so rastlinski nadomestki mleka (riževo, mandljevo ali kokosovo), obogateni z vitaminom D in drugimi hranili. Številne študije so pokazale, da ima vitamin D pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja. Tvorbo vitamina D spodbuja sonce, pozimi, ki ima sonce premalo moči, pa ga je priporočljivo jemati v obliki dodatkov.

Mastne ribe

Mastne ribe, kot so sardine, tuna in losos, bi morale biti vsaj enkrat na teden na vašem jedilniku, ker imajo veliko koristi za zdravje ljudi. Pomagajo pri depresiji, izboljšajo koncentracijo, delujejo protivnetno, so dobre za zdravje možganov.

Arašidovo ali mandljevo maslo

Ali veste, zakaj so masla tako dobra za hormone? Kot razkrivajo strokovnjaki za prehrano, vsebujejo veliko zdravih maščob, ki so nujne za zdravje možganov, bogati pa so tudi z vitamini in antioksidanti.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 8, 21.2.2020