900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Zeljna juha je super za začetek hujšanja

Tina Lucu, 21.03.2020 14:00:44

Obstaja na tisoče različnih receptov za pripravo zeljne juhe, izvirni recept, ki naj bi si ga izmislili zdravniki, pa je domnevno star že več kot 40 let.

Delite na:
Zeljna juha je super za začetek hujšanja
ENOLONČNICA Z LISTNATIM ZELJEM dreamstime

Originalni recept za shujševalno zeljno juho: 

1 glava belega zelja

2 zeleni papriki

1 kg korenja

6 velikih mladih čebul

1 šop stebelne zelene

1-2 pločevinki paradižnika

1-2 žlički koncentrata za zelenjavno juho

Zelenjavo očistite in narežite na koščke. Pokrijte z vodo in zavrite. Znižajte temperaturo in jed skuhajte. Poljubno začinite, vendar BREZ SOLI. 

kislo-zelje
kislo zelje
Profimedia

Ponedeljek

Izmenično jejte sadje in juho. Lahko jeste katerokoli sveže sadje, vendar ne banan. Melona in lubenica sta najboljši, ker vsebujeta veliko vode. Pijete lahko nesladkan čaj ali vodo.

Torek

Jejte vso zelenjavo. Lahko jeste, kolikor hočete sveže in konzervirane zelenjave. Poskusite jesti čim več zelene listnate zelenjave (solata, špinača ...). Izogibajte se graha, fižola in koruze.

Za večerjo pojejte dva velika krompirja, pečena v lupini (krompir zavijte v aluminijasto folijo in pecite v pečici). Lahko ga začinite z žlico masla ali kisle smetane. Ta dan ne jejte nikakršnega sadja.

Sreda

Jejte juho, sadje in zelenjavo, kolikor hočete. Nič drugega. Če ste se v teh treh dneh dosledno držali tega jedilnika in niste jedli popolnoma nič drugega, bi morali izgubiti od 2 do 3 kilograme.

Četrtek

Jejte juho, banane in nemastno mleko (1,6 % m.m., lahko tudi jogurt ali kefir). Lahko pojeste največ tri banane, vode pa lahko pijete, kolikor hočete. Banane so bogate z ogljikovimi hidrati (in dokaj kalorične), enako velja za mleko. Prav ta dan bo vaš organizem potreboval kalij in ogljikove hidrate ter kalcij in beljakovine, da bi zmanjšali željo po sladkem (željo po sladkarijah).

Petek

Jejte juho, govedino in paradižnik. Lahko pojeste približno 200 g govedine in konzervo paradižnika ali šest svežih paradižnikov. Ta dan priporočamo goveji zrezek, na hitro pečen, brez maščobe (na nenamaščeni ponvi ga hitro specite na obeh straneh, da porjavi, ne zapecite ga), ali pa kuhano govedino (ne v goveji juhi, ker je mastna). Poskusite popiti najmanj 6 do 8 kozarcev vode (2 litra), da omogočite, da se kislina spere iz vašega organizma. Juho jejte vsaj enkrat ta dan.

Sobota

Jejte juho, govedino in zelenjavo. Jejte, kolikor hočete. Lahko pojeste dva ali tri goveje zrezke z zeleno listnato zelenjavo (špinača, solata). Juho jejte vsaj enkrat ta dan.

Nedelja

Jejte juho, integralni riž (neoluščeni), skuhan v vodi in začinjen po želji, ter zelenjavo, vendar brez maščobe. Lahko pijete vodo in naravni sadni sok.

Na koncu sedmega dne, če ste dosledno spoštovali jedilnik, bi morali izgubiti od 5 do 6 kg. Če ste izgubili več kot 7 kg, preskočite dieto za dan ali dva, preden nadaljujete.

Dieta se nadaljuje vedno s prvim dnevom v jedilniku. Dnevi morajo iti po predpisanem razporedu in jih ne smete izpuščati.

V dneh, ko je predpisan goveji zrezek, ga lahko zamenjate s piščančjimi prsmi, pečenimi na žaru, na hitro brez maščobe, ali pa s praženo ribo (brez maščobe). Pomembno pa je, da vsaj enkrat v dnevu jeste govedino, ker vsebuje sestavine, pomembne za proces izgorevanja maščob.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 9, 28.2.2020