Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Že samo eno zrno lahko pokvari kavo

T. P., 14.11.2018 11:00:18

Kava – napitek, brez katerega si marsikdo ne predstavlja začetka dneva, in rastlina, ki je še precej neraziskana. Kava se dela iz sadeža, češnje, kavovca.

Delite na:
Že samo eno zrno lahko pokvari kavo
Kava 1 Aleksandar Domitrica

Pri komercialnih znamkah kave sicer tega sadnega okusa zaradi temnega praženja ni mogoče zaznati, je pa ta zelo prisoten pri tako imenovanih »specialty« kavah, ki se počasi, a vse bolj prebijajo v ospredje tudi v Sloveniji.

Značilnosti »specialty« kav je, da so ročno obrane, da imajo na lestvici kav oceno nad 80 (komercialne največ 60), da imajo en sam izvor (pri komercialnih gre za mešanico več kav z vsega sveta, s čimer se »zakrinka« okus, če je kakšna slaba, in zagotovi njegova stalnost) in da so svetlo pražene, zaradi česar ohranijo okus po sadju.

Kava 3
Kava 3
Aleksandar Domitrica

Preberite tudi kdo je pametnejši, Shakira ali Madonna?

Da je temu res tako, smo se prepričali na »senzorični izkušnji« okušanja kave, ki sta jo pripravila Marina Stanković in Klemen Maček, lastnika pražarne in kavarne Mariposa Coffee Roasters, ki strežeta sezonsko kavo najvišje kakovosti. Te dni ponujata kave Gvatemala, El Savlador in Etiopija – vse imajo en sam izvor in so iz izključno stoodstotne arabice.

O tem za marsikoga čudežnem napitku smo se pogovarjali z Marino, ki je nedavno na Festivalu kave v Ljubljani osvojila četrto mesto na mednarodnem tekmovanju Barista Battle Challenge, prvem, ki se ga je udeležila.

Kava 2
Kava 2
Aleksandar Domitrica


Kako sta s Klemnom zašla v svet kave?

Jaz sem že od otroštva povezana s kavo, nato sem začela čas namenjati »latte artu« (risanju z mlečno peno), potem pa sem slišala za akademijo za bariste. Ko sem videla, koliko je za tem stvari, koliko se lahko še naučim, je želja samo še rastla. Nato sem še Klemna »potegnila« za sabo in tako se je nadaljevalo. Lokal sva odprla pred letom dni, s svojo »specialty« kavo pa se ukvarjava od poletja, ker želiva imeti v svoji kavarni samo najboljše, brez komercialnih stvari. V Logatcu imava svojo pražarno. Praženje je zelo pomembno. Kava mora biti dobro spražena, vsako pomanjkljivo zrno kave je treba izločiti – že eno zrno namreč vpliva na celotno vrečko kave.

Kava 4
Kava 4
Aleksandar Domitrica


Kaj so odlike dobre kave?

Odlike dobre kave so po mojem mnenju predvsem okus, krema, tudi na pogled mora biti videti lepo in preprosto – imeti mora tisto sladkobo v sebi.

Kako jo je najbolje piti?

Najpomembneje je, da je osebi dobra. Vsak ima svoj okus. Enim prija kapučino, drugim kava z mlekom, tretjim kava s smetano ... Sama pijem turško brez mleka in sladkorja.

Kakšna je bila vaša prva kava?

Turška z mami pri enajstih letih. Tudi ta je bila brez mleka in sladkorja. Smo pa od nekdaj sami pražili in mleli kavo, tako da je to, kar počnem danes, pravzaprav stvar tradicije. Kava mora biti mleta sproti, saj začne zmleta že po 15 minutah izgubljati arome. Priporočam, da jo kupujete v zrnih. Prva skodelica iz iste vrečke že zmlete kave bo namreč zaradi uhajanja arome povsem drugačna kot zadnja. Nikoli ne dajajte kave v vrelo vodo – popolna temperatura je 92 stopinj.

Kava
Kava
Thinkstock


Koliko kav spijete na dan?

Odvisno od dneva. Zjutraj nujno. Ne grem od doma brez kave.

Smo po vaših opažanjih Slovenci glede kave ujetniki navad ali radi preiskušamo kaj novega, kot so »specialty« kave?

Kakor jaz vidim pri strankah, sta dve vrsti ljudi: eni dajo največ na kakovost in okus, drugim pa je vseeno, želijo si samo spiti kavo. Jaz sicer poskušam vedno prepričati stranke, naj poskusijo, in jim vedno zagotovim, da če jim ne bo všeč, jim bomo brez težav naredili novo.

kava 1.jpg
kava
Dreamstime

Več o zabavi, filmu, glasbi in televiziji najdete v novi številki revijeVklop!

Vkloplahko prelistate tudi na spletu.

Si slovenski ponudniki »specialty« kav pomagate med sabo ali se imate bolj za tekmece?

Zagotovo bi lahko bilo boljše. Eni so pripravljeni pomagati in sodelovati, drugi, ki na vse to gledajo kot na tekmo, pa ne. Midva sva mlada. Stara sva 26 let. Loviva se še in učiva. A bova zmogla.

Kakšni so vajini načrti?

Verjetno še en lokal, se razširiti res samo na »specialty« kavo, potem pa bomo videli. Seveda se bova tudi v prihodnje udeleževala sejmov in se izobraževala.