Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Zanimive dobrote iz rdeče pese

Katja Kmet, Zarja, 14.09.2018 11:01:53

Rdeča pesa v solati – to poznamo vsi. Kaj pa druge slastne in zanimive jedi iz pese?

Delite na:
Zanimive dobrote iz rdeče pese
Kremna juha Shutterstock

Od kremne juhe do v pečici popečenih krhljev, od hrustljavega čipsa (ki je mnogo bolj zdrav od običajnega krompirčka), krepčilne pijače z dodatkom ananasovega soka ali čokoladnega peciva, ki ima zaradi dodatka pese malce drugačen, zanimiv in prepričljivo dober okus? Za pripravo dobrot iz rdeče pese lahko peso skuhamo sami, kadar ne utegnemo, pa poiščemo v trgovini že skuhano in vakuumsko pakirano peso. Tista iz kozarca, narezana, okisana in z oljem zabeljena, pa naj ostane le solata za ozimnico.

Kremna juha iz rdeče pese

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: 3 biopomaranče * pol šopka peteršilja * 40 g indijskih oreščkov (praženih in soljenih) * 500 g kuhane rdeče pese * 2 šalotki * 2 žlici olja * 0,5 litra zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * sol * poper * 4 žlice goste kisle smetane * po želji: 100 g nadrobljenega sira feta.

Priprava: Eno pomarančo umijemo in obrišemo, s polovice pomaranče na tanko olupimo (brez bele kože) lupino. Lupino na drobno sesekljamo. Sesekljamo tudi osmukane listke peteršilja in indijske oreščke. Vse skupaj pomešamo. Dve pomaranči olupimo do živega (kot jabolko), sadno meso pa narežemo na 2 cm velike koščke. Rdečo peso na grobo narežemo. Šalotki na drobno sesekljamo, steklasto ju popražimo na 2 žlicah olja. Dodamo narezani pomaranči, narezano rdečo peso in zelenjavno juho. V pokriti kozici segrevamo, da juha zavre, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo juho 10 minut. S paličnim mešalnikom jo gladko zmeljemo. Solimo in popramo, primešamo tudi malo kisle smetane. Juho nalijemo, vsak krožnik (ali skodelico) pa okrasimo z žlico smetane ali potresemo z nadrobljenim sirom feta. K juhi postrežemo z mešanico oreščkov, peteršilja in pomarančne lupinice.

k rdecapesa popeceni krhlji.jpg
Popečeni krhlji
Shutterstock

Preberite tudi: Slastna porova pita! Kliknite TUKAJ!

Popečeni krhlji rdeče pese

Za 4 do 6 oseb

Priprava: 5 minut

Pečenje: 25 minut

Sestavine: 700 g kuhane in ohlajene rdeče pese * 2 žlički svežega timijana ali vejica svežega rožmarina * 2 žlički balzamičnega kisa * 2 žlici oljčnega olja * 2 žlici tekočega medu.

Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Vsako peso narežemo na 4 do 6 krhljev. Krhlje zložimo v enojni plasti v pekač. Pomešamo preostale sestavine (oljčno olje, balzamični kis, med) in s prelivom, ki ga dobimo, pokapljamo peso v pekaču. Solimo in popramo, potresemo s timijanom ali sesekljanim rožmarinom ter dobro premešamo, da so vsi krhlji rdeče pese obdani s prelivom. Postavimo v pečico in pečemo 25 minut. Postrežemo za prilogo k pečenemu piščancu. Popečena rdeča pesa tekne tudi naslednji dan, ohlajena.

k rdecapesa humus.jpg
Humus
Shutterstock

Humus iz rdeče pese

Za 3 osebe

Priprava: 25 minut

Sestavine: 180 g kuhane in odcejene čičerke * 250 g kuhane rdeče pese * 2 limeti * 1 žlička mlete kumine * 60 g drobno mletih indijskih oreščkov * sol * kajenski poper.

Priprava: V sekljalniku fino zmeljemo čičerko, na koščke narezano rdečo peso, kumino, mlete oreščke in od 2 do 3 žličke limetinega soka. Solimo po okusu in začinimo s kajenskim poprom.

k rdecapesa cokoladne kocke.jpg
Čokoladne kocke
Shutterstock

Čokoladne kocke z rdečo peso

Za 15 do 20 kock

Priprava: 15 minut

Pečenje: 40 minut

Sestavine: 500 g surove rdeče pese (od 3 do 4 srednje veliki koreni) * 100 g masla (in maslo za pekač) * 200 g temne čokolade (70 %) * 1 vaniljin sladkor * 250 g sladkorja * 3 jajca * 100 g moke * 25 g kakava v prahu.

Priprava: Neolupljeno rdečo peso skuhamo do mehkega v pokriti posodi in v toliko vode, da je pokrita. Odcedimo jo, in ko se malo ohladi, jo olupimo. Pri tem ne pozabimo na zaščitne rokavice, da si ne obarvamo rok. Ohlajeno peso na grobo sesekljamo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Z maslom namastimo pravokoten pekač, velik 20 x 30 cm (ali pa pekač obložimo s papirjem za peko). Čokolado na grobo sesekljamo, maslo narežemo na kockice. Peso damo v sekljalnik, dodamo čokolado in maslo ter vse skupaj sesekljamo in zmeljemo v gladko zmes. Med sekljanjem se čokolada in maslo stalita. V skledo damo sladkor, vaniljin sladkor in jajca. Mešamo z električnim ročnim mešalnikom približno 2 minuti, da se zmes speni in naraste. Dodamo zmes pese, čokolade in masla in premešamo z žlico. Na vrh presejemo moko in kakav v prahu ter premešamo, da dobimo gladko, enakomerno zmes. Zmes naložimo v pekač. Postavimo v vročo pečico in pečemo približno 25 minut, toliko, da se na vrhu zapeče skorjica, sredina pod skorjico pa je še rahla in sočna (ko pekač potresemo, se plast pod skorjico zatrese). Pustimo, da se pecivo popolnoma ohladi v pekaču. Nato ga narežemo na kocke in posipamo s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Peso lahko skuhamo tudi v mikrovalovni pečici. Surovo očistimo in olupimo (z rokavicami, da se ne umažemo), na grobo sesekljamo, damo v skledo in prilijemo malo vode. Skledo pokrijemo s prilegajočo se gospodinjsko folijo. V mikrovalovni pečici kuhamo peso približno 12 minut oziroma do mehkega. Nato jo odcedimo, zmeljemo v sekljalniku in uporabimo, kot piše v receptu.

k rdecapesa polpeti.jpg
Polpeti
Shutterstock

Polpete iz pese in sira feta

Za 4 do 6 oseb

Priprava: 15 minut

Kuhanje: od 8 do 10 minut

Sestavine: 200 g kuhane, olupljene in na grobo naribane rdeče pese * 200 g nadrobljenega sira feta * 3 mlade čebule * 2 žlici sesekljanega kopra * 2 žlici sesekljane mete * 2 jajci * 100 g svežih krušnih drobtin * 2 žlici oljčnega olja; * za dodatek: 200 g grškega jogurta * 1 žlica sezamove paste tahini (kupljene ali doma pripravljene) * tortilje (kupljene ali doma spečene) * solata iz kumar, mladih listov rdeče pese, mete, zelenih solatnih listov, limone.

Priprava: Naribano rdečo peso popivnamo s papirnato brisačo. V skledi ji dodamo nadrobljeni sir feta, na drobno sesekljano mlado čebulo, sesekljane dišavne zeli, jajci in drobtine. Premešamo, začinimo po okusu, nato pa z rokami oblikujemo 18 ploščatih polpet. V široki ponvi segrejemo olje. Po porcijah pečemo polpete z vsake strani od 4 do 5 minut, da so čvrste in zlato zapečene. Medtem ko se pečejo, zmešamo jogurt, sezamovo pasto in 2 žlici vode. Pogrejemo tortilje, da so mehke. Ko so polpete pečene, namažemo tortilje z jogurtom, na jogurt damo solatne liste, na vrh pa pečeno polpeto. Zavijemo in postrežemo.

Nasvet: Sezamovo pasto tahini lahko kupimo, lahko pa jo pripravimo sami: v ponvi brez maščobe rahlo popražimo 150 g sezamovih semen. V sekljalniku jih zmeljemo, in ko se začnejo sprijemati v grudice, prilijemo olje, dodamo sol in mešamo, da dobimo pasto. V zaprti posodici v hladilniku se obdrži več tednov.

Tudi tortilje lahko kupimo v trgovini, hitro in preprosto pa lahko doma spečemo nekvašene tanke kruhke, ki so kot nalašč za zavijanje številnih okusnih nadevov. Za kruhke potrebujemo 300 g moke, pol žlice soli, 185 ml mleka, 50 g masla in olje za peko. Najprej segrejemo mleko in maslo, a le toliko, da se maslo razpusti. Zmešamo moko, sol in mleko z maslom ter gnetemo nekaj minut, da dobimo gladko testo. V skledi, prekriti s prozorno folijo, naj na sobni temperaturi počiva 30 minut. Nato razdelimo testo na 4 dele, vsak del zvaljamo v kroglico, kroglice pa na pomokani površini razvaljamo v 0,3 cm debele kroge. V ponvi za palačinke segrejemo malo olja in pečemo krog testa z vsake strani od 1 do 1,5 minute, toliko, da se naredijo svetlo rjave lise. Pečene kroge testa hranimo pod prtičem, da ostanejo mehki, medtem ko spečemo v ponvi še preostale. Kruhke lahko tudi namažemo z malo olja ali masla, da ostanejo prožni.

k rdecapesa cips.jpg
Čips
Shutterstock

Čips iz rdeče pese

Za 4 osebe

Priprava: 40 minut

Sestavine: 2 večji rdeči pesi (400 g) * 2 žlici moke * sol * olje za cvrenje.

Priprava: Rdečo peso olupimo (z rokavicami) in narežemo na zelo tanke rezine. Rezine pomokamo z obeh strani. Segrejemo olje, da je vroče – za cvrenje je primerno vroče takrat, ko se ob ročaju lesene kuhalnice, ki ga potopimo v kozico, dvigajo majhni mehurčki. V olju cvremo rezine pese po porcijah, nato jih odcedimo na papirnati brisači, ki popije odvečno maščobo. Še vroči čips posolimo (z grobo morsko soljo) in postrežemo s hrenovo omako.

Hrenova omaka: Zmešamo 150 g kisle smetane, 2 žlički naribanega vloženega hrena, sok pol limete in solimo po okusu.

Nasvet: Pesin čips lahko cvremo tudi v cvrtniku (fritezi). Rezine damo na cedilo, potresemo z moko in stresamo cedilo, da so rezine enakomerno pomokane. V vročem olju v cvrtniku cvremo rezine od 2 do 3 minute.

k rdecapesa vroca solata.jpg
Vroča solata
Shutterstock

Vroča solata iz rdeče pese

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 5 minut

Sestavine: 3 surove rdeče pese * sok 1 limone * 1 žlica tekočega medu * 1 žlica zrnate gorčice.

Priprava: Rdečo peso olupimo, narežemo na tanke rezine, te pa na tanke paličice. Delamo v rokavicah, da si ne umažemo rok. V široki teflonski ponvi pražimo narezano peso 2 minuti. Dodamo limonin sok, premešamo in kuhamo še 1 minuto. Pokapljamo z medom, dodamo gorčico, dobro premešamo in takoj postrežemo.

k rdecapesa cokoladni kolac.jpg
Čokoladni kolač
Shutterstock

Čokoladni kolač z rdečo peso

Za 8 kosov

Priprava: 15 minut

Pečenje: 1 ura

Sestavine: 175 g kuhane rdeče pese * 200 g moke * 100 g kakava v prahu * 1 žlica pecilnega praška * 250 g sladkorja * 3 jajca * 2 vaniljina sladkorja * 200 ml sončničnega olja ali staljenega masla * 100 g temne čokolade * stepena sladka smetana za dodatek.

Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Kuhano, olupljeno in ohlajeno rdečo peso narežemo na koščke, damo v sekljalnik in zmeljemo v kašo. Dodamo ščepec soli in vse druge sestavine: moko s pecilnim praškom, kakav v prahu, sladkor, jajca in vaniljin sladkor. Sekljamo in mešamo, da se vse sestavine povežejo v gladko zmes. Nato med mešanjem dodamo olje (ali maslo), kot takrat, ko mešamo majonezo. Ko se testo poveže z maščobo, dodamo na drobno sesekljano čokolado in premešamo. Testo damo v model (podolgovat ali okrogel), prekrit s papirjem za peko. Postavimo v pečico in pečemo 1 uro oziroma toliko časa, da je zobotrebec, s katerim prebodemo kolač, čist, ko ga izvlečemo. Kolač naj se ohladi na rešetkastem podstavku. Postrežemo ga s stepeno sladko smetano ali kepico vaniljevega sladoleda.

k rdecapesa smuti.jpg
Smuti
Shutterstock

Smuti iz rdeče pese

Za 2 osebi

Priprava: 15 minut

Sestavine: 200 g kuhane rdeče pese * 4 dl ananasovega soka * 2 žlici limoninega soka * ščepec soli * 100 g zdrobljenega ledu * 2 žlički worcestrske omake.

Priprava: Kuhano in olupljeno rdečo peso na grobo narežemo. Damo jo v sekljalnik skupaj z ananasovim sokom, limoninim sokom, soljo in zdrobljenim ledom. Gladko sesekljamo in zmešamo. Nalijemo v kozarca in začinimo s kančkom worcestrske omake.

k rdecapesa nadevana.jpg
Nadevana rdeča pesa
Shutterstock

Nadevana rdeča pesa

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 80 minut

Sestavine: od 500 do 600 g enakomerno velikih rdečih pes * sol * poper * 250 g kuhanega riža * 80 g šunke * 2 žlički vloženega hrena * 1 žlička osmukanega timijana * 4 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 100 g sira (npr. kamamberja).

Priprava: Neolupljene rdeče pese skuhamo v osoljeni vodi. Kuhane odcedimo, še tople olupimo. Ali pa kupimo že kuhano peso. Pese osušimo s papirnato brisačo, vodoravno jih prerežemo na polovice. Z žličko previdno izdolbemo polovice, da ostaneta dno in tanek rob. Izdolbeno sredico na drobno sesekljamo ter pomešamo s hrenom, šunko in rižem. Nadev, ki ga dobimo, pikantno začinimo s soljo, poprom in timijanom. Napolnimo izdolbene pese, preostali nadev pa pustimo počakati. V primerno široki kozici (da grejo vanjo vse pese v enojnem sloju) segrejemo 2 dl juhe in preostali timijan. Ko juha zavre, zložimo v kozico nadevane polovice pese. Na vsako peso položimo košček sira. Prilijemo še toliko juhe, da med kuhanjem ne bo povrela – ne sme segati čez peso. V pokriti kozici in na šibkem ognju kuhamo peso 20 minut. Postrežemo jo s kruhom.

Nasvet: Jed lahko pripravimo iz vakuumsko pakirane kupljene rdeče pese. Ali pa peso pristavimo s toliko vode, da je ravno pokrita. Šele ko voda zavre, jo solimo, peso pa kuhamo v pokriti kozici na majhnem ognju od 45 do 60 minut. Kuhano odcedimo, še vročo olupimo, nato pa pustimo, da se ohladi.

k rdecapesa naribana solata.jpg
Naribana solata
Shutterstock

Naribana solata iz surove pese

Za 4 do 6 oseb

Priprava: 15 minut

Sestavine: 800 g mlade rdeče pese * 250 g mladega korenja * šopek mlade čebule * 50 g soljenih arašidov * 150 g manj mastnega jogurta * 1 žlička tekočega medu * ščep čilija in ščep ingverja.

Priprava: Korenje in peso olupimo in na grobo naribamo – najlaže gre z ustreznim nastavkom v multipraktiku. Stresemo v skledo, dodamo očiščeno in na drobno narezano mlado čebulo ter na grobo sesekljane arašide. V skodelici zmešamo solatni preliv iz jogurta, medu, čilija in ingverja. Naribano solato razdelimo v skodelice in zraven postrežemo z jogurtovim prelivom, da si jo po okusu zabeli vsak sam.