duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Začimbe za domače mojstre

U.L., 01.12.2019 20:00:00

Začimbe poskrbijo za tisto majhno, toda bistveno razliko. In naj vam povemo, začimb ne zna uporabljati vsak, za to morate imeti izostren okus. A za vas imamo, čeprav verjamemo, da ste pravi domači chef, nekaj trikov, s katerimi lahko vsako vsakdanjo jed spremenite v mojstrovino, da bi se vam še Luka Jezeršek klanjal.

Delite na:
Začimbe za domače mojstre
začimbe Profimedia

Če želite iz jedi pričarati pravo bombo arom, si morate zapomniti, da dobra bomba arom združuje pet osnovnih okusov: sladko, kislo, grenko, slano in umami. Ko torej načrtujete pripravo določene jedi, najprej razmislite, kateri okus je v živilu že po naravi - in ga nato dopolnite z začimbami.

začimbe
začimbe
Profimedia

Jedi, ki so že tako ali tako sladke

Zelenjava, kot je korenje, paradižniki ali čebula, pri peki dobijo sladek okus. Lepo ga bo torej dopolnilo nekaj močnega z veliko soli. S soljo raje varčujte in jed izboljšajte s sojino omako, pasto miso, kaprami ali celo zeleno. Tudi za kolače in druge sladke jedi velja: s ščepcem soli bodo samo še bolj neustavljive!

Močne, slane jedi

Te potrebujejo malce svežine, na primer kis ali sok citrusov. Ustvari se zanimiv kontrast, mastne jedi pa so tako malce lažje prebavljive.

Kisle jedi

Naše babice so že vedele, kaj delajo. Kisle jedi - na primer solate ali omake - se lepo uravnovesijo s ščepcem sladkorja.

Seveda se vam pri kuhanju ni treba vedno držati samo starega - to je tisto najlepše pri kuhanju! Eksperimentirajte! Z začimbami lahko okrepite okus, osvežite jed ali pa ustvarite kontraste.

Kardamom denimo izpostavi sladke arome, ingver pa jedem da določeno svežino. Če jedi nekaj manjka, pozabite na sol in raje posezite po luštreku, česnu ali pa malce vanilje. 

profimedia-0359418609 (1).jpg
mleta redeča paprika za golaž
Profimedia


Trik za dober golaž: Nepogrešljiva pri pripravi golaža je mleta rdeča paprika. Lahko uporabimo zgolj eno vrsto paprike ali dve, ostro za začimbo in sladko za lepo barvo. S kombiniranjem obeh vrst dosežemo tudi najboljši okus.


Kako pravilno hraniti začimbe?

Začimbe in zelišča je treba hraniti v tesno zaprtih posodicah, pri sobni temperaturi.

Hraniti jih moramo na suhem mestu.

Zajemajte jih s popolnoma suho žličko, da jih ne navlažite.

Obvarovati jih moramo pred neposredno sončno svetlobo.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 46, 8.11.2019