Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Začimbe za domače mojstre

U.L., 01.12.2019 20:00:00

Začimbe poskrbijo za tisto majhno, toda bistveno razliko. In naj vam povemo, začimb ne zna uporabljati vsak, za to morate imeti izostren okus. A za vas imamo, čeprav verjamemo, da ste pravi domači chef, nekaj trikov, s katerimi lahko vsako vsakdanjo jed spremenite v mojstrovino, da bi se vam še Luka Jezeršek klanjal.

Delite na:
Začimbe za domače mojstre
začimbe Profimedia

Če želite iz jedi pričarati pravo bombo arom, si morate zapomniti, da dobra bomba arom združuje pet osnovnih okusov: sladko, kislo, grenko, slano in umami. Ko torej načrtujete pripravo določene jedi, najprej razmislite, kateri okus je v živilu že po naravi - in ga nato dopolnite z začimbami.

začimbe
začimbe
Profimedia

Jedi, ki so že tako ali tako sladke

Zelenjava, kot je korenje, paradižniki ali čebula, pri peki dobijo sladek okus. Lepo ga bo torej dopolnilo nekaj močnega z veliko soli. S soljo raje varčujte in jed izboljšajte s sojino omako, pasto miso, kaprami ali celo zeleno. Tudi za kolače in druge sladke jedi velja: s ščepcem soli bodo samo še bolj neustavljive!

Močne, slane jedi

Te potrebujejo malce svežine, na primer kis ali sok citrusov. Ustvari se zanimiv kontrast, mastne jedi pa so tako malce lažje prebavljive.

Kisle jedi

Naše babice so že vedele, kaj delajo. Kisle jedi - na primer solate ali omake - se lepo uravnovesijo s ščepcem sladkorja.

Seveda se vam pri kuhanju ni treba vedno držati samo starega - to je tisto najlepše pri kuhanju! Eksperimentirajte! Z začimbami lahko okrepite okus, osvežite jed ali pa ustvarite kontraste.

Kardamom denimo izpostavi sladke arome, ingver pa jedem da določeno svežino. Če jedi nekaj manjka, pozabite na sol in raje posezite po luštreku, česnu ali pa malce vanilje. 

profimedia-0359418609 (1).jpg
mleta redeča paprika za golaž
Profimedia


Trik za dober golaž: Nepogrešljiva pri pripravi golaža je mleta rdeča paprika. Lahko uporabimo zgolj eno vrsto paprike ali dve, ostro za začimbo in sladko za lepo barvo. S kombiniranjem obeh vrst dosežemo tudi najboljši okus.


Kako pravilno hraniti začimbe?

Začimbe in zelišča je treba hraniti v tesno zaprtih posodicah, pri sobni temperaturi.

Hraniti jih moramo na suhem mestu.

Zajemajte jih s popolnoma suho žličko, da jih ne navlažite.

Obvarovati jih moramo pred neposredno sončno svetlobo.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 46, 8.11.2019