mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Solatna skleda z lečo za lahko kosilo

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja, 18.05.2019 11:01:28

Solatne sklede, ki jim pravijo Buddha bowls, so sestavljanka iz zelenjave, mesa in preliva, torej prava simfonija okusov, ki zadoščajo za cel obrok. V vsaki skledi naj bi bila popolna kombinacija maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Posamezna živila so lahko surova ali kuhana, vroča ali mrzla, mogoče so namreč kombinacije vseh načinov priprave in temperaturnih stanj. Naj vam teknejo!

Delite na:
Solatna skleda z lečo za lahko kosilo
Solatna skleda z lečo Revija Zarja

Z lečo

Za 3 osebe

Priprava: 40 minut

Sestavine: 200 g zelene leče, 1 rdeča paprika, 2 jajci, 1 čebula, 2 stroka česna, 100 g korenja, 100 g kumare, 1 šopek peteršilja, 10 g vloženih sardelnih filejev, 1 ½ žlica mešanih italijanskih začimb, 2 žlici olivnega olja, sol, poper, 1–2 žlici rdečega vinskega kisa, 2 žlički kaper, 100 g feta sira, 30 g praženih pinjol.

Priprava: Lečo skuhamo po navodilih na embalaži, kuhano odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in odložimo. Papriki odstranimo semena, narežemo na koščke in jih stresemo na dno pekača, obloženega s papirjem za peko. Pečemo v pečici, ogreti na 220 stopinj, 15–18 minut. Jajci v trdo skuhamo, olupimo in narežemo na koščke. Olupimo česen in čebulo in oboje sesekljamo. Korenje ostrgamo in narežemo na dolge trakove. Kumare zrežemo na centimeter velike koščke. Sesekljamo tudi osmukan peteršilj in sardele. Čebulo popražimo v ponvi, na žlici olja. Dodamo italijanske začimbe, česen in sardele. Dušimo kakšno minuto. Dodamo lečo, popramo in vmešamo še kis, peteršilj in preostalo olivno olje. V skodele odmerimo lečo in trakove korenja, koščke kumare in paprike. Potresemo s kaprami, nadrobljeno feto, pinjolami in koščki jajca.   

Objavljeno v reviji Zarja št. 19, 7. 5. 2019.