Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Vitkost po italijansko

Katarina Kecek, 07.02.2020 11:00:28

Italijanke imajo sproščen odnos do prehrane in jejo vse, kar želijo, a so kljub temu vitke. Le kako jim to uspe?

Delite na:
Vitkost po italijansko
Čeprav je Italija ena izmed prestolnic svetovne kulinarike, Italijani ne slovijo po debelosti. dreamstime

Italijanke in tudi Italijani so znani po tem, da so gurmani, da uživajo v hrani, dobri družbi, niti dobre kapljice se ne branijo. Kljub temu pa vsi želijo biti vitki, vitalni, dobrega videza in se oblačiti po zadnji modi. Testenine na sto različnih načinov, lazanje, kaneloni, dišeč kruh, pice in pregrešne sladice so najpogostejše jedi, ki jih Italijani preprosto obožujejo. Pri vzdrževanju idealne teže Italijani uporabljajo poseben 15-minutni trik, ki je tako preprost, da ga lahko uporabi tudi vsakdo izmed nas.

dreamstime_m_76425003.jpg
Majhna porcija je ena od ukan Italijank.
dreamstime

Preprosti triki, ki ohranjajo vitkost

Italijanke ljubijo hrano in se ne branijo dobrot italijanske kuhinje, kruha, testenin, sladoleda, vina … Kalorije nadzorujejo tako, da jejo predvsem preprosta in polnovredna hranila, na testenine ne zlivajo preveč omak, na krožnik pa vedno dajejo manjše porcije hrane. Zaradi takšnega prehranjevanja Italijanke niso pogosto na dietah, da bi ohranile svojo vitkost in idealno težo. Poleg omenjenih metod uporabljajo tudi trik, ki je pravzaprav del italijanske tradicije – Italijani se, kadarkoli imajo priložnost, sprehodijo, vsaj za 15 minut.

dreamstime_m_157254306.jpg
Nikoli ne rečejo ne dobri hrani.
dreamstime

Če ste kdaj bili v Italiji, ste zagotovo opazili, da se tam ljudje veliko sprehajajo. Italijanke imajo navado iti na sprehod večkrat na dan, najpogosteje po kosilu oziroma po jedi. Težko boste videli, da bi Italijani na sprehode nosili elektronske aparate ali ure za merjenje korakov, še redkeje boste tam koga srečali v posebni obleki za oblikovanje postave, ki spodbuja potenje in hujšanje. Med sprehodom uživajo v sončnih žarkih, na svežem zraku, rečejo kakšno besedo s sosedi, še najraje pa se na sprehod odpravijo z družinskimi člani in si med hojo izmenjajo kak objem ali toplo besedo.

Sprehod je odlično zdravilo  

Pa ni vse samo v druženju. Tudi znanost potrjuje, da je sprehod odlično zdravilo za telo in boljše počutje. Raziskava, ki jo je objavila ameriška revija Diabetes Care, je dokazala, da trije 15-minutni sprehodi na dan zmanjšajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

dreamstime_m_128064558.jpg
Italijani se zelo radi sprehajajo.
dreamstime


Zvečer je sprehod najbolj zdravilen  

Sprehod po večerji, trdijo znanstveniki, je najbolj koristen za naše zdravje. Ko se zmrači, lahko prijetna fizična aktivnost resetira našo telesno uro in bioritem. Sproščujoč večerni sprehod nam lahko pomaga, da bolje spimo, izboljša se prebava, ublaži se naval inzulina, ki poskoči po vsakem vnosu hranil v telo, ter pospeši metabolizem – in vse to brez večjega fizičnega napora.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 10, 14.10.2019