bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Prilagodite velikonočni zajtrk svoji družini

M. K., Zarja, 18.04.2019 16:01:38

Velikonočni zajtrk je poleg božične večerje najbolj tradicionalen obrok v letu, ko se slovenske družine, po končanih slovesnostih v cerkvi, zberejo ob mizi.

Delite na:
Prilagodite velikonočni zajtrk svoji družini
Velikonočni zajtrk Shutterstock

Po štiridesetdnevnem postu nam velikonočni zajtrk prinese nazaj izobilje. Dan prej, na veliko soboto, blagoslovljene jedi se tradicionalno postrežejo prav za zajtrk. Košarico navadno napolnimo s simbolnimi količinami jedi, ki ne bodo nasitile cele družine. Kljub temu vsako od blagoslovljenih jedi razdelimo na toliko delov, kolikor je članov družine.

Vsaka družina ima nekoliko drugačno tradicijo velikonočnega zajtrka, kot ima vsaka gospodinja drugačen recept za potico. Navadno pa je zajtrk sestavljen iz pince ali drugega kruha, potice, šunke, hrena ter velike količine jajc. V zadnjem času se temu pridružuje tudi čokoladno jajce v nešteto različicah. Takšno iz temne čokolade se še posebej prileže tudi k slani šunki in sladkemu kruhu.

Kako pripravimo tradicionalni velikonočni zajtrk?

Meso, najpogosteje je to šunka, narežemo na rezine in ga skupaj z olupljenimi in na četrtine narezanimi trdo kuhanimi jajci zložimo na krožnik. Po vrhu posujemo nariban hren oziroma ga kako drugače pripravljenega ponudimo v skodelici. Narežemo še kruh in velikonočni zajtrk je pripravljen.

Prilagodite velikonočni zajtrk svoji družini

Če se vaši družini slan zajtrk ne prileže, ga spremenite po svojem okusu. Ob pogledu na hren v jutranjih urah se namreč marsikomu viha nos. Velika noč pa je praznik veselja, radosti, ljubezni in vstajenja. Pripravite si, kar vas osrečuje. Če imate otroke, pripravite palačinke, v katere boste nadrobili čokoladna jajca. Odraslim bo pa prav gotovo zadišala jutranja kava.

Objavljeno v prilogi revije Maja Velika noč.