Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

V Prekmurju nihče ne ostane lačen

S. J., 08.07.2019 20:00:01

Ko zadiši po Prekmurju, ste lahko prepričani, da se vam obetajo nepozabni gurmanski užitki.

Delite na:
V Prekmurju nihče ne ostane lačen
V hotelu Livada so goste že navadili na to, da lahko poskusijo vse lokalne specialitete. Terme 3000

Zaradi slabih cestnih povezav je nekoč Prekmurje veljalo za bolj odročen kos Slovenije, zadnja leta pa se je ta prekrasni del naše dežele uveljavil kot ena zanimivejših destinacij. In to ne samo zaradi termalnih vod, lepe pokrajine, ampak tudi oziroma predvsem zaradi izjemne kulinarične ponudbe.

Prekmurska kulinarika je preprosta, a polnega okusa in iz sestavin, ki jih ponuja lokalno okolje. Tipične sestavine so ajda, bučno olje in zaseka, v sladicah pa pogosto tudi mak. Kuharski mojstri Term 3000 - Moravske Toplice so si zadali, da bo prav vsak obiskovalec poskusil in vzljubil prekmursko kulinariko. Njihovi gostje tako lahko okusijo tipične lokalne jedi in te so pri hotelskih gostih dobro sprejete, čeprav seveda ne manjka niti klasične ponudbe za tiste, ki si ne upajo tvegati z novostmi - seveda na svoj račun, saj zaradi tega res veliko zamujajo.

Vračajo se zaradi kulinarike

Če gre ljubezen skozi želodec, potem gre skozi želodec zagotovo tudi naklonjenost določeni destinaciji. Chef Danilo Čurman, vodja kuhinje hotelov Ajda in Livada, in chef Danilo Kozar, vodja kuhinje Hotela Termal in slaščičarski mojster Term 3000, pravita, da številne obiskovalce prekmurska kulinarika tako očara, da se vračajo prav zaradi nje. Tako Čurman kot Kozar sta rojena Prekmurca, ki se ponašata z najvišjimi odličji z državnih in mednarodnih kulinaričnih tekmovanj. 

3.jpg
Prekmurska gibanica je gotovo najbolj znana prekmurska sladica.
Terme 3000

»Pri nas v povsem običajne jedi vključujemo tipične lokalne sestavine. Ajdova moka da jedem prav poseben okus. Hotel Livada recimo ponuja dve kulinarični posebnosti, prva so zelišča s prekmurskih livad, ki obogatijo jedi in napitke. Druga je program »Izberimo dobro«, ki opozarja na pomen kakovostne prehrane za dobro počutje in goste spodbuja k izbiri bolj zdravih jedi,« pravita kuharska mojstra. Zelišča, ki dajejo jedem pristnost in polnost, pa si gostje lahko naberejo kar sami, in sicer v zeliščnem vrtu na terasi Hotela Livada, kar je vsekakor še dodatna zanimivost.

Posebne sezonske ponudbe in Prekmurski večeri

Prekmurske jedi, kot so meso iz tünke, pajani krüj z zaseko, bujta repa, bograč in retaši, lahko v termah pokusite v prvotni in modernejši izvedbi. Vedno pa seveda začinjeno z lokalnimi in sezonskimi sestavinami. V domačih specialitetah obiskovalci uživajo tudi na prekmurskih večerjah, ki jih vsak teden prirejajo v hotelskih restavracijah. »Na jedilniku so same dobrote, in sicer ciganska pečenka, bograč, ajdova kaša, prekmurske testenine s šunko in smetano, pa prekmurska gibanica, posolanka, odlični jabolčni in skutni zavitki in še boljša vina, v zimskem času pa celo koline,« pravita chefa, ki sta ob tej priložnosti oblečena v tradicionalno prekmursko opravo, jedi pa pripravljata in ponudita v kotličkih in lončenem posodju.

Chef Danilo Curman and Danilo Kozak_T3000_Foto DD_12 14.jpg
Prekmurska chefa Danilo Čurman in Danilo Kozar iščeta navdih pri kulinaričnem ustvarjanju v lokalnih sestavinah.
Terme 3000

Prekmurska gibanica - kraljica slovenskih sladic 

Morda se pri okušanju sladic slovenske kuhinje marsikdo ne bi mogel odločiti, ali naj kraljevski prestol zasedejo orehovi štruklji, pehtranova potica, blejska kremna rezina ali prekmurska gibanica, Prekmurci pa so enotni - prekmurska gibanica je kraljica slovenskih sladic. A Njeno visočanstvo nikakor ni edina sladica, ki je v Termah 3000 vredna omembe. 

Storkljino gnezdo_13_Cafe praline_T3000_Foto SK_12 15.jpg
Sadna šarlota Štrokljino gnezdo kot poklon pernatim prekmurskim pticam.
Terme 3000

»V slaščičarni pripravljamo tudi Locato Panonio, modernejšo izpeljanko prekmurske gibanice, edinstveno torto z bučnimi semeni, sadno šarloto Štrokljino gnezdo, čokoladno pomarančno kroglico, sladici Jagodni val in Bezgov cvet,« našteva chef Čurman in dodaja, da vsak lahko najde sladico, ki mu nariše nasmeh na obraz.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 13, 21. 6. 2019