duhovna pot Dobra karma

Ko drugi mislijo, da ste umrli, ste v resnici ...

horoskop_napoved_astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 4. junija

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

andrej sisko stajerska varda bobo2 Svet24.si

Šiškova varda nadlegovala lastnika kampa

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

hauser Njena.si

Glasbenik v bolečinah: Hauser okreva po operaciji

V objemu zlatih gričev slovenske Toskane

Oglasno sporočilo, 02.12.2019 11:22:06

Slovenija ponuja ogromno možnosti za izlet na dlani in med slednje se zagotovo uvršča tudi obisk Škalc, slikovitih gričev blizu Slovenskih Konjic, prekritih z vinogradi Vinske kleti Zlati grič. Slednja velja za osrednjo točko vinarstva v tem delu Slovenije, kjer pridelujejo vino oziroma grozdje že več kot osemsto let.

Delite na:
V objemu zlatih gričev slovenske Toskane
O tem pričajo zapisi iz druge polovice 15. stoletja, kjer oglejski patriarh pravi, da imajo Konjičani več vinogradov in vina v kleteh kot celotna dežela skupaj. Konjičani so trte negovali tudi po odhodu menihov iz Kartuzije in od leta 1900 kletarili v znameniti stari kleti, poznani kot Eis Keller (Ledena klet).
Občudovanja vreden arhitekturni dosežek
Vinogradi, ki se vzpenjajo tik nad mestom Slovenske Konjice, nežno objemajo eno najsodobnejših in najizvirnejših vinskih kleti v tem delu Evrope. Gre za občudovanja vreden arhitekturni dosežek, saj je 3500 m2 obsežen objekt, ki se ponaša z najnovejšo tehnologijo, umeščen pod zemljo, streha pa je zasajena in se le posamezni fasadni elementi izvirno vključujejo v obstoječo pravljično vinogradniško krajino.
Vrhunska vinska kapljica
Arhitekturna poslastica v svoji notranjosti skriva na tisoče litrov vrhunske vinske kapljice, ki jih brbončice obiskovalcev kleti okušajo v degustacijski sobi s pogledom na vinogradniški dvorec. Ker Slovenske Konjice spadajo pod območje hladne klime, ki je bolj primerna za pridelovanje belih sort grozdja, v Vinski kleti Zlati grič prevladujejo bela vina, na področju rdečih vin pa ljubitelje vrhunske vinske kapljice navdušujeta modra frankinja in modri pinot.

Zlati grič_111.jpg

Kulturni spomenik Slovenije ponuja osvežujoče penine
Vinogradniki Zlatega griča pridelujejo tudi vina posebnih kakovosti ter izvrstne osvežujoče bele in rose penine. Penine so pridelane po klasični metodi. To pomeni, da osnovno vino pridobijo s prvim vretjem, a ključna pot do penine pomeni drugo vretje, ko vinsko osnovo še enkrat zavrejo, ko nahranijo kvasovke. Najmanj 3-letno zorenje penine na kvasovkah pri naravni temperaturi 8°C poteka v steklenicah, shranjenih v obokani Otokarjevi peninski kleti v Žički Kartuziji. Grozdje za penine pa se prideluje le na izbranih legah posestva Škalce, osnova zanje je samotok sorte beli pinot, chardonay ali modra frankinja.
Zlati grič je več kot vino
Iz strehe Vinske kleti Zlati grič se pogled usmeri preko gričev na vinogradniški dvorec s tremi čudovitimi apartmaji, ki velja za kulturni spomenik iz 15. stoletja, in butično Gostilno Grič, v kateri svoje gurmanske kreacije ustvarja priznani kuhar Andrej Smogavc. Okusi jedi, postreženi z mednarodno nagrajeno vinsko kapljico, so med vinogradi še bolj žlahtni, predvsem pa so postrežene jedi harmonične in pobožajo brbončice ob dih jemajočem panoramskem razgledu, ki seže vse do Pohorja in Dravinjske doline. Iz terase gostilne se pogled usmeri tudi na eksotično golf igrišče z devetimi razgibanimi igralnimi polji s skupno dolžino 2500 metrov. Eksotično že zato, ker je to eno redkih golf igrišč v svetovnem merilu, ki ga obdajajo vinogradi in je dobesedno zlito s pokrajino.

Zlati grič_071.jpg

Sprehod po vinski cesti skozi vinorodne Škalce ostane nepozaben v vsakem letnem času. V jesenskem času se griči obarvajo v zlato barvo in od tod tudi njihovo ime, a okolica obiskovalca zagotovo napolni s prav posebno energijo v poletnem času, ko so griči odeti v opojno zeleno barvo in so s svojo lepoto pridobili naziv slovenska Toskana.