bukovec_brigita1 (1) Odkrito.si

Skrivnostna poroka Brigite Bukovec v tujini

ema 2019_zala kralj_gašper šantl Svet24.si

Kaj pravita zmagovalca Eme o grdih besedah besedah...

Horoskop Petisvet.si

Horoskop od 18.2. do 24.2.2019

denar, prihranki, varčevanje, evri, kalkulator Svet24.si

Ljubljančani, življenje bo še dražje: dražja ...

Ljubezen po domace20 Svet24.si

Kmetje in kmetica spet iščejo ljubezen

grammy10 Najstnica.si

Slavna raperka popolnoma drugačna

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Žena Isaaca Palme končno pokazala trebušček

Kulinarika

Tri jajca za dve sladici

M.O.Ž., Ženska, 04.02.2019 16:01:15

Sladka peka marsikatero varčno gospodinjo spravlja v zagato, kadar recept zahteva zgolj rumenjake ali beljake. Sprašujejo se, kako porabiti preostali del jajca, da ga ne bodo potratno zavrgle. Odgovor je na dlani – namreč tako, da pripravimo dve sladici in v eni uporabimo beljake, v drugi pa rumenjake.

Delite na:
Tri jajca za dve sladici
Huzarski krapi Revija Ženska

Seveda lahko rumenjake in beljake shranimo tudi drugače, in sicer tako, da jih postavimo za največ štiri dni v hladilnik ali še bolje, zamrznemo.

Hramba v hladilniku. Beljake shranimo v nepredušne posode in postavimo v hladilnik. Rumenjake pa stresemo v lonček in zalijemo z malce mrzle vode, da se ne izsušijo. Pred uporabo vodo seveda odlijemo.

Zamrzovanje. Najboljše je, če vsak beljak posebej vlijemo v posodico za led in zamrznemo, potem pa kocke stresemo v vrečko in zavarimo. Tako bomo kasneje natančno vedeli, koliko beljakov imamo na voljo. Rumenjaki so malce zahtevnejši za zamrzovanje, saj se pri nizkih temperaturah spremenijo v žele in jih je kasneje težko uporabiti kot sestavino v receptu. Ta proces bomo upočasnili, če vsakemu rumenjaku dodamo ščepec soli ali poldrugo žličko sladkorja. 

Huzarski krapi

Sestavine (za 24 piškotov):
150 g zmehčanega masla,
75 g drobno mletega rjavega sladkorja,
1 vanilin sladkor,
3 rumenjaki,
125 g moke (tip 405),
1 ščepec mletega kardamoma,
75 g drobno mletih ovsenih kosmičev,
100 g češnjeve marmelade.

Priprava:

Maslo, oba sladkorja in rumenjake kremasto stepemo. Posebej zmešamo moko, kardamom in kosmiče. Mešanico dodamo mokrim sestavinam in zgnetemo v gladko testo. Testo razdelimo na dva dela in zvaljamo v dva svaljka s premerom 4 cm. Postavimo za pol ure na hladno. Pečico ogrejemo na 160 stopinj, marmelado segrejemo in pretlačimo skozi cedilo. Testo narežemo na 1 cm debele rezine in oblikujemo v kroglice. Položimo jih na dno pekača, obloženega s papirjem za peko, na sredini kroglice pa naredimo vdolbino. Pečemo od 12 od 15 minut in v vdolbine pečenih piškotov odmerimo marmelado.

Medena krema z granatnim jabolkom

Sestavine (za 6 kozarcev):
250 g sira maskarpone,
1 žlica medu,
100 ml soka granatnega jabolka,
3 beljaki,
50 g sladkorja,
1 granatno jabolko.

Priprava:
V veliki skledi zmešamo maskarpone in med, med mešanjem prilivamo sok granatnega jabolka, da dobimo gladko zmes. Beljake stepemo v čvrst beljak in med stepanjem dodamo sladkor. Granatnemu jabolku odstranimo semena. Sirovi mešanici previdno vmešamo sneg in dve tretjini semen. S to mešanico napolnimo kozarce in jih za 1 do 2 uri postavimo na hladno. Potresemo s preostalimi semeni, tik preden sladico postrežemo.

Krema z granatnim jabolkom.jpg
Krema z granatnim jabolkom
Revija Ženska

Dobro je vedeti

Kako iz granatnega jabolka izločimo semena?
1. Prerežemo: Približno centimeter pod vrhom zarežemo v sadež z ostrim nožem.
2. Razdelimo: Ko odrežemo vrhnji del, lahko vidimo štiri do šest razdelkov v notranjosti sadeža, ki jih loči bela membrana. Z nožem potujemo vzdolž vsakega razdelka.
3. Odpremo: Z obema rokama previdno razpremo sadež in ga v veliki skledi z mrzlo vodo ločimo na manjše dele.
4. Odstranimo semena: Pod vodo z membrane odtrgamo semena, ki bodo potonila na dno sklede. Membrana bo splavala na vrh.
5. Odstranimo membrano: S penovko iz posode odstranimo membrano.
6. Precedimo: Odlijemo vodo in prestrežemo semena.

Objavljeno v reviji Ženska št. 12, 3. 12. 2019.