900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

To je slastna sladica iz Budimpešte!

V. S., Maja, 07.01.2019 16:01:18

V pripravi slaščic najdite navdih v sladki Budimpešti in okusih, v katerih smo od nekdaj uživali.

Delite na:
To je slastna sladica iz Budimpešte!
Bogata čokoladna torta Revija Maja

Recepte za to okusno slaščico smo našli v novi kuharici Sladice iz Budimpešte, ki je izšla pri založbi Totaliteta.

75 min

Sestavine za torto: 
6 jajc
160 g sladkorja 
130 g moke 
40 g kakava v prahu 
100 g stopljenega masla 

In še:
marelična marmelada
375 g srednje grenke čokolade
50 ml olja
600 ml sladke smetane
čokoladna kuvertura
pol žličke olja

1. Jajca v kovinski skledi stepemo s sladkorjem. Pripravimo vodno kopel: pristavimo velik lonec vode, in ko voda zavre, čez lonec položimo skledo s stepenimi jajci, potem pa počasi ter nežno stepamo. Odstavimo z vročine, še preden zavre, in nadaljujemo s stepanjem, da dobimo čvrsto peno. Postopoma nežno, žlico po žlico, umešamo kakav in moko, nato dodamo še stopljeno maslo.

2. Pečico razgrejemo na 180 °C. Zmes enakomerno razporedimo v namaščen in pomokan tortni model. Pečemo 35 minut, nato torto vzamemo iz pečice in jo zvrnemo na rešetko.

3. Ohlajeno prečno enkrat prerežemo in spodnji del premažemo z marmelado.

4. Za pripravo kreme čokolado in olje stopimo nad vodno kopeljo (opis postopka zgoraj). Hladno smetano čvrsto stepemo in jo dodamo stopljeni čokoladi. Polovico z marmelado namazane torte prestavimo nazaj v pekač, čez marmelado namažemo čokoladno kremo in pokrijemo z drugo polovico torte.

5. Čokoladno kuverturo stopimo v kozici s pol žličke olja in s tem prelijemo torto. Preden jo ponudimo, jo za 6 do 7 ur postavimo v hladilnik.

Objavljeno v reviji Maja št. 26, 21. 12. 2018.