Königs Wusterhausen Svet24.si

Panični oče zaradi covidnega potrdila sredi ...

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

tanja frantar igor zabret-sta Reporter.si

Ko je bivša Dimnikova žena izvedela, da bomo ...

Ivan Simič Necenzurirano

Kako nas je Ivan Simič napadal v parlamentu ...

mass, gležnarji Njena.si

Navdušili vas bodo ti topli in lepi čevlji!

peter prevc domen cene 21 dj Ekipa24.si

Peter Prevc le RAZKRIL svojo veliko SKRIVNOST, ...

TEREZA POLJANIČ Domovino za mesec dni zamenjala za švedski gozd

Teja Pelko, 10.08.2021 13:27:23

Nenehno izobraževanje je ključ do uspeha, meni Tereza in sedaj se je spoprijela z Novo nordijsko kulinariko - v restavraciji sredi gozda.

Delite na:
TEREZA POLJANIČ Domovino za mesec dni zamenjala za švedski gozd
Poljaničeva s chefom Nicolaiem Tramom. Eva H. Tram

Kuharska mojstrica Tereza Poljanič se zelo dobro zaveda, da je nenehno izobraževanje ključ do uspeha in osebne ter poslovne rasti. Zato je z obema rokama zgrabila priložnost za delo pri priznanem chefu Nicolaiu Tramu v restavraciji Knystaforsen sredi gozda na Švedskem, kjer postrežejo z visoko kulinariko po načelu New Nordic Cuisine.

»Njihova filozofija tukaj je 'divja popolnost', priprava jedi z vsemi elementi: ognjem, zemljo in vodo ter kuhanje z vsem, kar se najde v okolici in v sezoni. Veliko je nabiralništva in iskanja divjih rastlin, fermentiranja in igranja z vsem, kar nam ponuja divja narava. Od njega bi se rada čim več naučila, saj ima ogromno znanja, delal je celo v Španiji v sloviti restavraciji El Bulli. Je chef, ki se lahko postavi ob boku tistim z Michelinovimi zvezdicami, saj ima ogromno znanja in dolga leta izkušenj, vendar dela malce drugače način,« nam je razkrila Tereza.

Tereza Poljanič 3
Tereza biva v hiški sredi gozda zraven reke.
Eva H. Tram

Sama se trenutno 'igra' z njihovimi nealkoholnimi kombinacijami in pripravlja neobičajne kombuche (jun kombucho z močvirniškim osladom, kombucho cvetja šipka in kosmuljo in kombucho citronka in bor) in vodne kefirje. »Dnevi so dolgi, a napolnjeni z novim znanjem. V torek in sredo imamo priprave, takrat se nabira, obiskuje lokalne ekološke pridelovalce, v četrtek se restavracija odpre, dan začnemo ob 9.00, prve goste sprejmemo ob 17.30 in končamo okoli polnoči. Kot zanimivost, rezervacije so vse do septembra,« ponosno pravi kuharska mojstrica. Takrat bo sicer Tereza že ob morju. Znova namreč načrtuje unikatne kulinarične joga počitnice na Kreti, na Kanarskih otokih ter v Istri. Obljublja tudi dva nova okusa kombuche ter tri nove izdelke, za katere pa pravi, da naj za zdaj še ostanejo skrivnost.

Tereza Poljanič 2
Terezo so v restavraciji Knystaforsen sprejeli za svojo.
Eva H. Tram

Tereza se je s chefom Nicolaiem Tramom, s katerim se je povezala, ko je med januarjem in februarjem letos s prijatelji pripravila nekaj jedi po Nicolaievih receptih in njegovi knjigi Cooking on fire ter kreacije delila na družbenih omrežjih in Nicolaia in Evo tudi označila. Hitro so se zelo dobro ujeli, in ko je prišel čas za ponovno odprtje restavracije in ker so potrebovali dodatno pomoč, so jo povabili k sodelovanju.