900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Takšnega kruha najbrž še niste jedli!

Revija Maja, 07.11.2018 16:01:24

Zdaj so jabolka najbolj sočna in čvrsta, kot naročena torej, da vsak dan pojemo vsaj eno in jih vključimo tudi v številne sladice. Celo v sladki kruh.

Delite na:
Takšnega kruha najbrž še niste jedli!
Jabolčni kruh Revija Maja

Jabolčni kruh

40 minut + 1 noč

Sestavine za 15 rezin:
1 kg jabolk
100 g rozin
250 g sladkorja
250 g lešnikov
150 g suhih marelic
½ žličke mletih nageljnovih žbic
1 žlička cimeta
1 žlica kakava v prahu
2 cl ruma
500 g moke
1 1/2 zavoja pecilnega praška
drobtine za pekač

Za krokant:
30 g indijskih oreščkov
40 g sladkorja

Za javorjevo maslo:
130 g masla
1 ½ žlice javorjevega sirupa
½ žličke cimeta

Preberite tudi: Jabolčni piškoti za sladkosnede.

Priprava:

1. Jabolka olupimo, odstranimo peške in naribamo. Dodamo sladkor, posodo pokrijemo in čez noč pustimo, da jabolka spustijo sok.

2. Suhe marelice narežemo na koščke in jih skupaj z nageljnovimi žbicami, cimetom, kakavom in rumom vmešamo k jabolkom od prejšnjega dne. Dodamo cele lešnike in rozine.

3. Zmešamo moko s pecilnim praškom in mešanico presejemo na jabolčno zmes. Dobro premešamo.

4. Manjši pravokoten pekač namažemo z zmehčanim maslom in potresemo z drobtinami. V pekač vlijemo testo in kruh pečemo 70 minut v pečici, ogreti na 170 stopinj.

5. Maslu dodamo javorjev sirup in cimet, dobro premešamo.

6. V ponvi segrejemo sladkor in nanj stresemo na grobo zrezane indijske oreščke. Mešanico stresemo na rahlo naoljen papir za peko, z vilicami razrahljamo in pustimo, da se ohladi.

7. Javorjevo maslo potresemo s krokantom in postrežemo s pečenim kruhom. 

Objavljeno v reviji Maja št. 21, 12. 10. 2018.