Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Ta teden kuhamo z voditeljem in glasbenikom Žigo Derškom

Lara Paukovič, Zvezde, 08.02.2019 11:01:00

Žiga Deršek najraje pripravlja glavne jedi – in čeprav obožuje domačo slovensko kuho, je tudi malo frankofila, zato je z nami delil recept za odličen ratatouille.

Delite na:
Ta teden kuhamo z voditeljem in glasbenikom Žigo Derškom
Žiga Deršek Urška Strmšek

»Priznam, da ne kuham slabo,« pravi voditelj na Radiu Aktual in glasbenik Žiga Deršek. »Ko sem bil majhen, sem rad opazoval predvsem babice, medtem ko so pripravljale kakšne slastne piškote. Pa sem kmalu ugotovil, da speči piškote ni tako težko kot dobro speči kos mesa. Šele takrat, ko sem popolno spekel kos mesa, sem dobil pravo samozavest v kuhinji.« Edino oviro pri kuhanju mu predstavlja pomivanje posode. »Običajno to spretno podtaknem svoji boljši polovici. Tudi skupaj kaj pripraviva, tako sva decembra spekla parkeljčke, piškote z orehi, slane palčke, celo domačega kruha sva se lotila.« Najraje pa Žiga pripravlja glavne jedi – in čeprav obožuje domačo slovensko kuho, je tudi malo frankofila, zato je z nami delil recept za odličen ratatouille.

Sestavine (za 6 oseb):

Za omako:
- olivno olje
- 10 g bele čebule
- 3 stroki česna
- 4 zreli paradižniki
- 1 žlička kisa
- sol
- mediteranska zelišča
- ½ čilija
- 1 šopek sveže bazilike

Za ratatouille:
- 2 paradižnika
- 2 jajčevca
- 2 rumeni papriki
- 2 zeleni bučki
- sol
- poper
- olivno olje

Priprava:
Zelenjavo operite, bučki, jajčevca, papriki in paradižnika, ki jih potrebujete za ratatouille, narežite na enakomerne rezine, približno na dva milimetra. Da ne bi jajčevca pozneje pogrenila, ju malo posolite, da spustita vodo. Osušite ju s papirnato brisačko. Za omako olupite paradižnike, jim odstranite semena ter jih narežite na majhne kocke. Česen in čebulo olupite in ju ločeno drobno sesekljajte. V globoki ponvi segrejte olje, na katerem prepražite sesekljano čebulo. Dodajte sesekljan česen, pustite, da zadiši, potem pa primešajte na kocke narezan paradižnik. Vse skupaj na hitro prepražite, prilijte kis in začinite. Dušite na nizki temperaturi, da dobite mehko kašasto omako, v katero čisto na koncu vmešajte nasekljano svežo baziliko. Pečico segrejte na 175 stopinj Celzija. V okrogel pekač najprej naložite paradižnikovo omako in jo lepo prekrijte z narezano zelenjavo, ki jo zlagajte v enakomernem razmerju. Rezine zelenjave naj se med seboj malce prekrivajo. Zlagajte, dokler ne napolnite celotnega pekača. Zelenjavo po vrhu rahlo začinite in prelijte z olivnim oljem. Pecite približno 50 minut.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 5, 30. 1. 2019.