Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Odkrito.si

Andrea Massi je varuška, mala Anouk prava ...

volcji clovek2 Svet24.si

Volčji človek: najlepša leta je preživel med ...

sanje Petisvet.si

Tako se bolezen najavi v sanjah!

FOTO1 otroški dodatek Svet24.si

Otroški dodatek, CSD in ministrstvo: kdo skriva, ...

šaban šaulić Svet24.si

VIDEO: Tečejo solze: oglasila se je družina ...

Liam, Miley Cyrsu Najstnica.si

Miley Cyrus delila še več fotografij s poroke

5. Ula Ložar – Fridays - foto Adrijan Pregelj Njena.si

Tekmovalka EME že izdala videospot

Kulinarika

Ta teden kuhamo z udeležencem šova Kmetija: Nov začetek Samom Esihom

Lara Paukovič, Zvezde, 06.12.2018 11:01:18

Za bralce je izbral recept za domači kečap, ki je všeč njegovemu sinu.

Delite na:
Ta teden kuhamo z udeležencem šova Kmetija: Nov začetek Samom Esihom
Samo Esih Revija Zvezde

Sama Esiha je že pri sedmih letih veselilo kuhanje – rad je pripravljal zajtrk za starše. »Po smrti mame, ko sem imel le trinajst let, je kuhanje prevzela pet let starejša sestra Vesna, ki je skrbela zame, po odhodu od doma pa sem spet zašel v kulinarične vode. Vedno sem se izogibal industrijski hrani in danes je vse, kar uporabljam pri kuhi, pridelano na ekološki način.« Veliko eksperimentira s hrano, ki ne vsebuje sladkorja, veliko vlogo v njegovi kulinariki pa imajo tudi probiotiki, pridobljeni iz ekološkega škropiva ali gnojila, ki ga pozneje fermentira.
Za bralce Zvezd je izbral recept za domači kečap, ki je všeč njegovemu sinu. »Tician je moj največji kulinarični kritik. Zaradi njega potem izboljšujem jedi. Velik pomen pri izdelavi kečapa ima tudi naše razpoloženje – če ga pripravljamo, kadar smo slabe volje ali jezni, nam nikoli ne more tako uspeti, kot kadar smo polni pozitivne energije, kajti vse te informacije o našem počutju se prenašajo v hrano.«

Sestavine:

1 kg domačega eko paradižnika
180 g rdeče eko paprike
130 g rdeče eko čebule
2 stroka eko česna
100 g eko vinskega kisa
1 lovorjev list
1 ščepec muškatnega oreščka
1 g mletega črnega popra
1 g mletega kajenskega popra
1 g soli
100 g medu

Priprava:

Zelenjavo, 50 gramov vinskega kisa in lovorjev list kuhajte na zmerni temperaturi približno 45 minut, med kuhanjem sestavine nekajkrat premešajte, nato dodajte začimbe, ekološki med in preostanek kisa. Kuhajte še petnajst minut na nizki temperaturi. Po končanem kuhanju mešanico fino pretlačite in takoj dajte v vroče kozarce. Pripravite 2-decilitrske kozarce in jih segrejte v pečici na 100 stopinj Celzija, pokrove pa prekuhajte, da so sterilni. Kozarce pokrijte z odejo, da se počasi hladijo, in jih po treh dneh odnesite v shrambo na hladno. Rok trajanja tako pripravljenega kečapa je lahko tudi več let. Zraven kečapa se prileže tudi kakšna – po možnosti domača – čokolada. »Mogoče se sliši čudno, a je vredno pokusiti, kaj vse gre skupaj,« še pravi Samo, ki se je veliko o kulinariki naučil tudi med gledanjem oddaj Gordona Ramsayja.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 48, 23. 11. 2018.