kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Ta teden kuhamo z novinarko Alenko Kesar

Lara Paukovič, Zvezde, 14.12.2018 11:01:18

Čokoladna torta, ki stopi srce.

Delite na:
Ta teden kuhamo z novinarko Alenko Kesar
Alenka Kesar Revija Zvezde

Da so njihovi prazniki čim bolj dišeči, družina Alenke Kesar poskrbi že v začetku decembra, ko napolnijo škatle s piškoti, ki jih potem čez mesec pridno praznijo. »Mož pravi, da je naša škatla vedno napol prazna, ne glede na to, koliko piškotov napečemo. Pri tem pomagajo vse tri punce v družini, starejši sin moža in mož pa sta glavna pokuševalca. Tega dela se zelo veselita in moram reči, da ga odlično opravljata,« se smeje Alenka.

Poleg piškotov decembra iz njihove kuhinje diši tudi po slastni čokoladni torti. »Recept zanjo mi je pred petimi leti zaupala nekdanja sodelavka Mojca. Od takrat jo kar naprej pečem, za vse priložnosti je. Gostje so očarani nad to torto, ki se stopi v ustih, topi pa tudi srca. Preverjeno!«

Sestavine:
200 g temne čokolade
4 jajca
150 g sladkorja
170 g masla
70 g moke
1 mala skodelica turške kave ali espresso
2 žlici kisle smetane

Priprava:
Najprej stopite čokolado in maslo. Skuhajte skodelico turške kave ali pripravite kavo iz avtomata. Iz beljakov naredite trd sneg. Penasto vmešajte rumenjake in sladkor, dodajte moko in premešajte. Nato dodajte še stopljeno mešanico masla in čokolade ter vlijte skodelico kave. Po želji dodajte dve žlici kisle smetane. Na koncu dodajte še sneg iz beljakov in jih nežno vmešajte v mešanico. Mešanico vlijte v model za torto, ki ste ga prej namazali z maslom in posuli z malo moke, ki jo potem razpihate (da se kolač ne prime). Pečico ogrejte na 170 stopinj in nato pecite okoli 30 minut (z noževo konico občasno preverite, ali je že pečeno). Torto lahko delate v velikem obodu, zelo lepa pa nastane, če imate 20-centimetrski obod za torto. Vsakemu kosu torte dodajte veliko žlico sladke smetane in, če želite, žlico vaniljevega sladoleda. Torto lahko okrasite tudi z malinami in borovnicami, da je videti lepša. Ker notranjost ostane rahla, jo lahko jeste še dneve po peki.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 49, 5. 12. 2018.