Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Pripravite okusno marmelado, sok ali čatni iz višenj!

Katja Kmet, Zarja, 19.06.2018 16:01:46

Višnje so malce bolj kisle sestrične češenj. Za mnoge so najljubše zgodnje pomladno sadje. Poleg tega so koristne za zdravje, saj izboljšujejo kri, pospešujejo prebavo in čistijo ledvice. A ker jih mnogo ljudi ne mara, saj so surove precej kisle, jih zlahka predelate v okusno marmelado, sok ali malo bolj eksotičen čatni.

Delite na:
Pripravite okusno marmelado, sok ali čatni iz višenj!
Revija Zarja

Višnjev čatni

Za 3 kozarce po 3 dl

Priprava in kuhanje: 40 minut

Sestavine: 1 kg višenj * 350 g rdeče čebule * 2 cm ingverjeve korenine (20 g) * 2,5 dl belega kisa * 200 g trsnega sladkorja * 1 žlička soli * 1 žlička sveže mletega popra * 1 žlička cimeta * pol žličke mletih klinčkov * 1 žlička mletega koriandra.

Priprava: Višnje oplaknemo, odcedimo in izkoščičimo. Čebulo olupimo in narežemo na tanke trakove. Ingver olupimo in na drobno sesekljamo. Višnje, čebulo, ingver in preostale sestavine damo v kozico in kuhamo, da vre 15 minut in se nekoliko zgosti. Čatni takoj do roba napolnimo v čiste kozarce z navojnim pokrovom. Kozarce zapremo, pustimo, da se ohladijo, in damo v shrambo. Čatni se neodprt obdrži do šest mesecev. Ko kozarec odpremo, ga hranimo v hladilniku in čim prej porabimo. Čatni postrežemo k divjačini, pečenki ali siru.

visnje sirup.jpg

Višnjev sirup

Sestavine: 5 kg višenj * 5 kg sladkorja * od 50 do 100 g citronske kisline * 3 litri vode * od 1 do 2 vaniljeva sladkorja.

Priprava: Višnje operemo, odstranimo jim peclje in jih izkoščičimo. V velikem loncu jih pomešamo s sladkorjem in prilijemo vodo. V pokritem loncu naj stojijo 24 ur, lahko tudi več. Potem višnje pretlačimo skozi gosto cedilo in damo sok v lonec. Primešamo citronsko kislino (odvisno, kako kiselkast sirup želimo) in vaniljev sladkor. Pristavimo na štedilnik in počasi segrevamo, da sok zavre. Pazimo, da ne prekipi, saj se rado naredi veliko pene. Ko sirup zavre, ga kuhamo od 3 do 5 minut, nato pa takoj nalijemo v čiste steklenice. Priporočljivo je, da steklenice prej segrejemo in razkužimo v pečici, ogreti na 100 stopinj. Steklenice s sirupom tesno zapremo, postavimo jih na primerno mesto, pokrijemo z odejo in pustimo, da se ohlajajo od 2 do 3 dni. Tako pripravljen sirup se obdrži več mesecev.

visnje dzem.jpg

Češnjev džem s celimi sadeži

Za 1 kg džema

Priprava: 30 minut

Kuhanje: 25 minut

Sestavine: 1 kg izkoščičenih češenj * 1 cimetova palčka * lupinica in sok 1 bio limone * 500 g želirnega sladkorja (ali običajni sladkor in prašek za želiranje).

Priprava: Tretjino češenj na grobo sesekljamo. Cele in sesekljane češnje damo v široko kozico skupaj z na polovico prelomljeno cimetovo palčko, na tanko olupljeno limonino lupinico, limoninim sokom in 1,5 dl vode. Pristavimo in počasi segrevamo, da tekočina zavre. Zmanjšamo ogenj in kuhamo 20 minut, vmes pa nekajkrat premešamo. Češnje naj bodo mehke. Lupinico in cimet odstranimo. Dodamo želirni sladkor (ali sladkor in po navodilu želirni prašek), mešamo, da se razpusti, nato pa zvišamo temperaturo in pustimo, da češnje vrejo od 4 do 5 minut. Preverimo, ali je džem že kuhan: na hladen krožniček ga kanemo kapljo, in če se ta ne razlije, ampak se naredi mrenica, je džem gotov. Če ni, ga kuhamo še nekaj minut in ponovimo preizkus. Kuhani džem naložimo v majhne, čiste kozarce z navojnimi pokrovčki.

Nasvet: Češnje vsebujejo zelo malo pektina, zato pri kuhanju džema uporabimo želirni sladkor ali običajen sladkor z dodatkom praška za želiranje. Želirni sladkor ali prašek pripomoreta, da se džem hitreje zgosti. Ker je čas kuhanja krajši, ohrani džem lepo rdečo barvo in več okusa.

Preberite tudi: Boleče slovo znanega Slovenca. Kliknite TUKAJ!